Μετά τα εγκαίνια που έγιναν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, η νέα δομή δημόσιας υγείας έχει ξεκινήσει πλέον κανονικά την λειτουργία της.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Παύλος Αθανασόπουλος, ήδη έχουν γίνει τρεις εισαγωγές παιδιών που είχαν ανάγκη νοσηλείας στην κλινική, το ένα μάλιστα από αυτά έφτασε στην Πάτρα από την Κέρκυρα.

Από τις τρεις αυτές εισαγωγές έχει δοθεί ένα εξιτήριο, ενώ τα άλλα δύο παιδιά συνεχίζουν να νοσηλεύονται στη κλινική για όσο χρειαστεί μέχρι να θεραπευτούν και να γίνουν καλά, εφόσον το κρίνουν οι γιατροί που τα παρακολουθούν.

Η κλινική διαθέτει εφτά κλίνες που φαίνεται ότι είναι αρκετές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, τουλάχιστον με τα δείγματα που υπάρχουν μέχρι ώρας. Στην κλινική εργάζονται παιδοψυχίατροι και  παιδονευρολόγοι, ενώ έχει γίνει η στελέχωση της δομής με το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Μέχρι ώρας όλα πάνε καλά και η κλινική λειτουργεί δίχως να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα» τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος. «Αυτό που θέλουμε είναι να καλύψουμε κάποιες επιπλέον θέσεις στον τομέα της φύλαξης, της ασφάλειας και της προστασίας του χώρου».

Η κλινική αποτελεί την υλοποίηση ενός οράματος που ξεκίνησε από το 2012, όταν μετά από προσπάθειες της Βιολέτας Σιγάλα και μιας ομάδας ανθρώπων του νοσοκομείου που ασχολούνταν με το όλο θέμα, προχώρησαν στην δημιουργία του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου, στο κτίριο του Καραμανδάνη, απέναντι από το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Το κενό που καλύπτει

Έρχεται για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο τομέα της παιδοψυχιατρικής, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη νοσηλευτική δομή δημόσιας υγείας, τόσο στην Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Πελοπόννησο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί πάνω από 15 περιπτώσεις παιδιών που αντιμετώπιζαν ψυχιατρικά προβλήματα έχριζαν ανάγκη νοσηλείας και μεταφέρονταν αναγκαστικά πριν την λειτουργία της κλινικής σε άλλες αντίστοιχες δομές, κυρίως στην Αθήνα.

Παράλληλα με τη κλινική που λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του στον πάνω όροφο, το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο, με περισσότερες από 600 συνεδρίες τον μήνα.

Το έργο της κλινικής έγινε πραγματικότητα μέσα από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 6η ΥΠΕ και προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Πηγή: patrastimes.gr