Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια (!) ζώα σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις τρομερές πυρκαγιές στην Αυστραλία κατά το 2019 και το 2020, σύμφωνα με επιστήμονες που αποκάλυψαν για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθος των επιπτώσεων στην πανίδα της χώρας.

Όπως δήλωσαν στον Guardian, υπολογίζεται ότι 143 εκατομμύρια θηλαστικά, 180 εκατομμύρια πτηνά, 51 εκατομμύρια βάτραχοι και 2,5 δισεκατομμύρια ερπετά επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές που ισοπέδωσαν ολόκληρη την ήπειρο. Δεν σκοτώθηκαν όλα τα ζώα από τις φλόγες ή τις εξωφρενικές θερμοκρασίες. Όμως, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι προοπτικές επιβίωση για εκείνα που άντεξαν το αρχικό πλήγμα «δεν είναι υποσχόμενες» εξαιτίας της λιμοκτονίας, της αφυδάτωσης και των θηρευτών-αδέσποτων ζώων (κυρίως γατών) που ακολούθησε. 

Μια προκαταρκτική έκθεση που συντάχθηκε από 10 επιστήμονες από πέντε διαφορετικά ιδρύματα, την οποία παρήγγειλε η WWF, υποστηρίζει ότι το πλήγμα από τις πυρκαγιές είναι πολύ μεγαλύτερο από το χαμό ενός δισεκατομμυρίου ζώων που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, του Πανεπιστημίου Charles Sturt και του οργανισμού Birdlife Australia συμμετείχαν στην έρευνα.

«Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία»

Ο Ντέρμοτ Ο’ Γκόρμαν, επικεφαλής της WWF Αυστραλίας, εξηγεί: «Είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιοδήποτε άλλο γεγονός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας που να έχει εξοντώσει ή να έχει εκτοπίσει τόσο πολλά ζώα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία». 

Ο Κρις Ντίκμαν, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και επικεφαλής του προγράμματος, ανέφερε ότι η βασική διαπίστωση ήταν σοκ ακόμη και για τους ίδιους τους ερευνητές: «Τρεις χιλιάδες εκατομμύρια γηγενή σπονδυλωτά είναι απλώς τρομερό. Είναι τόσο μεγάλος αριθμός που δεν μπορούμε καν να τον συλλάβουμε. Είναι σχεδόν ο μισός ανθρώπινος πληθυσμός του πλανήτη».

Ο Ντίκμαν σημειώνει ότι το πρόγραμμα ανέδειξε το γεγονός ότι οι πυρκαγιές είχαν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από την θλιβερή απώλεια των κοάλα, που έγιναν το κεντρικό πρόσωπο της καταστροφής για την διεθνή κοινή γνώμη.

Μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος της Αγγλίας

Μία από τους κεντρικούς ερευνητές, η Λίλι βαν Έντεν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, τόνισε ότι η έρευνα ήταν η πρώτη προσπάθεια για μια εκτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στα ζώα σε όλο το εύρος της ηπείρου. Η ανάλυση στηρίζεται σε καμμένη ζώνη 11,46 εκατ. εκταρίων, δηλαδή μιας περιοχής σχεδόν στο μέγεθος της Αγγλίας. Περιλαμβάνει 8,5 εκατ. εκτάρια δασών, τα περισσότερα στο νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, αλλά και 120.000 εκτάρια ζούγκλας στα βόρεια.

Η μελέτη αναδεικνύει τον βαθμό στον οποίο οι τεράστιες φωτιές μείωσαν τη βιοποικιλότητα της χώρας και υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και παύσης της αποψίλωσης για καλλιέργειες και ανάπτυξη, σημειώνει ο Ντίκμαν.

Από τη δεκαετία του 1980 προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι η περαιτέρω αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου θα αύξανε και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Ανάλυση του Μαρτίου διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος που προκύπτει από τις ζεστές και ξηρές συνθήκες που οδήγησαν από κοινού με άλλους παράγοντες στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας, έχουν υπερτετραπλασιαστεί στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το 1900 και θα οκταπλασιαστούν αν η υπερθέρμανση του πλανήτη αγγίξει τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία πριν τη βιομηχανική επανάσταση. 

Από την πλευρά της, η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο επικίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιών καιρός στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια πλέον ξεκινά από τον Αύγουστο, δηλαδή τρεις ολόκληρους μήνες νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στη δεκαετία του 1950.

Μελέτη που έχει διασταυρωθεί ερευνητικά, την οποία εκπόνησαν τρεις καθηγητές οικολογίας στη διάρκεια του Ιουνίου κατέληξε ότι οι πυρκαγιές προξένησαν «την πιο δραματική απώλεια οικοσυστήματος απειλούμενων ειδών και την μεγαλύτερη καταστροφή οικολογικών κοινοτήτων στη μεταποικιακή ιστορία». Αυτό το μήνα, ξεχωριστό άρθρο που στηρίζεται στη δουλειά περισσότερων από 20 κορυφαίων Αυστραλών επιστημόνων ανακάλυψε ότι 49 είδη, τα οποία δεν ταξινομούνται προς το παρόν ως απειλούμενα, ενδέχεται πλέον να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ τα κυβερνητικά στοιχεία συντείνουν στο ότι 471 είδη φυτών και 191 είδη ασπόνδυλων χρειάζονται άμεση φροντίδα.

Πώς υπολογίστηκαν οι τρομεροί αριθμοί

Η έκθεση της WWF αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλές τεχνικές για τον υπολογισμό του αριθμού των ζώων. Ο αριθμός των θηλαστικών στηρίχτηκε σε δημοσιευμένα στοιχεία για την πυκνότητα του πληθυσμού κάθε είδους σε διαφορετικές περιοχές. Οι αριθμοί των πτηνών αντλήθηκαν από στοιχεία του BirdLife Australia, όπως προέκυψαν από σχεδόν 104.000 έρευνες. Οι υπολογισμοί για τα ερπετά προέκυψαν από μοντέλα στηριγμένα στη γνώση των περιβαλλοντικών συνθηκών, του μεγέθους και των παγκόσμιων στοιχείων για την πυκνότητα των πληθυσμών τους. 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί τους ήταν συντηρητικοί, εξαιτίας των περιορισμών στις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Ο αριθμός των ασπόνδυλων, των ψαριών και των χελωνών που επηρεάστηκαν δεν έχει συνυπολογιστεί, απουσία σχετικών στοιχείων. Μια τελική έκθεση αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Πολιτικές ευθύνες

Αρκετοί οικολόγοι έχουν συνδέσει τον περιορισμένο έλεγχο που ασκεί η Αυστραλία στην κατάσταση της άγριας ζωής στις περικοπές στην χρηματοδότηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων κατά περισσότερο από ένα τρίτο, από την εκλογή της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών κομμάτων το 2013.

Ενδιάμεση έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η χώρα χάνει τη βιοποικιλότητά της σε ανησυχητικούς ρυθμούς και έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο. Επιπλέον αναφέρει ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση των τρέχοντων ή μελλοντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον απάντησε ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να εισάγει νέες εθνικές περιβαλλοντικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα κρίνονται οι προτάσεις για σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια. Όμως η κυβέρνηση έχει επικριθεί στο παρελθόν για πιέσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής νόμων που θα της επιτρέψουν να μετακυλίσει την ευθύνη των αποφάσεων έγκρισης σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις πριν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έκθεσης και πριν εκπονηθούν νέες προϋποθέσεις που θα αυξήσουν την προστασία της βιοποικιλότητας.

Πηγή: in.gr

Πηγή: patrastimes.gr