Συνεχίζονται οι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση να υπερψηφίσει, επί της αρχής την κυβερνητική ρύθμιση για την επένδυση στο Ελληνικό.

Το Σαββατοκύριακο δύο άρθρα στις κομματικές εφημερίδες εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως επικριτικά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δίνοντας, έτσι συνέχεια στις αντιδράσεις που έκαναν την εμφάνισή τους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Κυρίτσης: Επιλογές όπως αυτές δεν βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αρχή έγινε στην «Αυγή» του Σαββάτου, με άρθρο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση με τίτλο «Ο σωστός και ο λάθος τρόπος», όπου, ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζεται ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει απλώς να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους […] επιλογές όπως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για το Ελληνικό σίγουρα δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην θέλει να υπερασπιστεί το έργο του και το γεγονός ότι ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από τις επιλογές του Μητσοτάκη, και μάλιστα στην εμβληματική πολιτική σύγκρουση για το Ελληνικό. Εκεί που έδειξε ότι μέσα σε Μνημόνιο μπόρεσε να κάνει το καλύτερο. Και αυτό το απεμπόλησε. Γιατί; Για να μην έχουν να λένε; Θα βρουν να λένε ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι να δείχνεις ότι δεν μασάς, ότι είσαι σταθερός και φυσικά διαφορετικός.

Εποχή: Διακυβεύμα ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Πιο επικριτικό ήταν αντίστοιχο άρθρο στην εφημερίδα «Η Εποχή» (απηχεί κυρίως τις απόψεις του ρεύματος των 53+) το οποίο υπογράφεται από «Ειδικό Συνεργάτη», με τίτλο «Ποιον αφορά το Ελληνικό;» ασκείται δριμεία κριτική για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και καταλήγει: «Στην πραγματικότητα η ανορθολογική στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ενδεικτική βαθύτερων εντάσεων και μετασχηματισμών στο εσωτερικό αυτού του σχηματισμού. […] Και αυτό διακυβεύεται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και μάλιστα μετά από την περίοδο διακυβέρνησης του. Όχι το αν θα είναι κόμμα της αριστεράς ή της σοσιαλοδημοκρατίας. Αλλά, το αν θα μπορεί να διατυπώνει ρεαλιστικές οικονομικές προτάσεις που να εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο υπό την ηγεμονία του Δημοσίου, ή αν θα ταυτίσει, άκριτα, την «ανάπτυξη» με αυτό που αποδίδουν σε αυτή την έννοια οι ελίτ. Στην περίπτωση του Ελληνικού Χρυσού ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε από τη σωστή μεριά της ιστορίας. Στην περίπτωση, όμως, του Ελληνικού στάθηκε από τη λάθος».
Υπέρ της απόφασης η Πέρκα

Από την άλλη πλευρά, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, Πέτυ Πέρκα με άρθρο της την Κυριακή στην «Αυγή» στηρίζει την υπερψήφιση λέγοντας: «Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτό που σίγουρα αναδείχθηκε, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ήταν η δουλειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεν υπήρξε σοβαρός αντίλογος στο γεγονός ότι εκπληρώσαμε τις περισσότερες αναβλητικές αιρέσεις και παραδώσαμε την επένδυση κατά 85-90% περίπου ολοκληρωμένη και σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προβλέψεις της αρχικής σύμβασης. Αναδείξαμε όμως και τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου. Η τοποθέτησή μας αυτή δεν σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, αντιρρήσεις, φόβους που εγείρονται κυρίως με αφορμή το διάγραμμα διανομής. Όμως τα προβληματικά άρθρα εμείς τα αναδείξαμε και ορθώς τα καταψηφίσαμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της επένδυσης και να παρεμβαίνουμε εγκαίρως σε ό,τι αναιρεί τις δικές μας προσπάθειες που αποτυπώθηκαν με ακρίβεια στην τροποποιητική σύμβαση και το ΠΔ».

Απόφαση Τσίπρα με αντιδράσεις και από Νεολαία

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το iefimerida.gr, η απόφαση για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, ελήφθη κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από επιμονή του Αλέξη Τσίπρα. Την απόφαση δεν ακολούθησαν Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία, με τον πρώτο να εκδίδει και δήλωση προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους.

Στην πλευρά της μη υπερψήφισης τάχθηκε και η Νεολαία του κόμματος, με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνεται ότι: «Το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη κινείται ενάντια στο περιβάλλον, στους δημόσιους χώρους και στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κινείται δηλαδή, ενάντια στους πυλώνες που βασίζεται το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ψηφίζεται ένα τέτοιο σχέδιο απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την ανάγκη ανοιχτών, δημοσίων χώρων για όλους και για όλες. Το μέλλον μας δεν είναι ο τζόγος, οι περίκλειστες πόλεις, οι ιδιωτικές παραλίες, και οι διεθνείς ραντιέρηδες».

Σημειώνεται, ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συνεδρίαση θα είναι κλειστή και η ομιλία Τσίπρα δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, πάντως, πιθανώς να τεθεί και το ζήτημα του Ελληνικού και κυρίως ο τρόπος λήψης της απόφασης.

Πηγή: patrastimes.gr