Τριήμερο lockdown επιβάλλεται στην πρωτεύουσα της πολιτείας Πέρθ στη Δυτική Αυστραλία και την γειτονική περιοχή Πιλ από σήμερα τα μεσάνυκτα αφού ένας άνδρας βρέθηκε θετικός στην covid-19 μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής καραντίνας δύο εβδομάδων.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο άνδρας αυτός ενδέχεται να μολύνθηκε από κορωνοϊό στη διάρκεια της καραντίνας του σε ξενοδοχείο του Περθ, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάδοσης στην κοινότητα της covid-19, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους στην Αυστραλία πιο μεταδοτικά, παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Μία από τις στενές επαφές του άνδρα αυτού στο Περθ βρέθηκε επίσης θετική στην covid-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown.

“Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο και εύχομαι να μην χρειαζόταν να το κάνουμε αυτό. Όμως δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε με τον ιό”, τόνισε.

Ο άνδρας έμεινε στο Περθ για πέντε ημέρες προτού ταξιδέψει στη Μελβούρνη, όπου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι υγειονομικές αρχές της Βικτόριας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, αναζητούν τους 257 επιβάτες της πτήσης Περθ-Μελβούρνη στην οποία επέβαινε ο άνδρας και τους έχουν ζητήσει να μπουν προληπτικά σε καραντίνα.

Προκειμένου να αποφύγει την εξάπλωση στη χώρα των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού η Αυστραλία αυστηροποίησε χθες Πέμπτη τους ελέγχους στα σύνορά της, μειώνοντας των αριθμό των ταξιδιωτών από την Ινδία και άλλες περιοχές που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.

Αφού έκλεισε τα σύνορά της πριν περισσότερο από ένα χρόνο, η Αυστραλία επιτρέπει πλέον να επιστρέφουν από το εξωτερικό πολίτες της και μόνιμοι κάτοικοί της. Όσοι εισέρχονται στη χώρα, με εξαίρεση όσους προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία πληρώνοντας το κόστος.

Το σύστημα αυτό βοήθησε την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19, συνολικά λίγα περισσότερα από 29.500, αλλά και των θανάτων 910.

Πηγή: patrastimes.gr