Οι τρόποι για να κάνεις αποταμίευση

Πολλές φορές μπορεί να σου έχει τύχει πριν καν τελειώσει ο μήνας να έχεις ξεμείνει από λεφτά ενώ θεωρείς ότι τα είχες υπολογίσει όλα στην αρχή. Πιθανόν να μην φταίει τόσο το εισόδημά σου αλλά η διαχείριση που κάνεις.

Δες τρεις πρακτικές για να μην σου τελειώνουν τα χρήματα από το εισόδημά σου πριν τελειώσει ο μήνας.

1. Το βασικό εισόδημα και τα έξτρα

Αν κάνεις αυτό το μοίρασμα από την αρχή του μήνα τότε στο τέλος μάλλον δε θα έχεις πρόβλημα. Χώρισε τα χρήματά σου στα απολύτως απαραίτητα έξοδα και όσα κρατάς για τα έξτρα. Προσοχή. Μην πάρεις από το ένα για το άλλο και ειδικά από το πρώτο για το δεύτερο.

2. Ο κανόνας 50/30/20

Αν έχεις σταθερό εισόδημα αλλά δεν μπορείς να αποθηκεύσεις χρήματα τότε πρέπει να εφαρμόσεις αυτή τη μέθοδο. Αρχικά το 50% είναι αφιερωμένο στα πάγια έξοδά σου. Έπειτα υπολόγισε ποιο είναι το 30%  του μισθού σου και σκέψου ότι αυτό το έχεις για έξτρα έξοδα. Τέλος το 20% κράτα το στην άκρη για ώρα ανάγκης.

3. Η τακτική των αυστηρών

Όσων δηλαδή μπορούν να κάνουν θυσίες όχι μόνο για να βγει ο μήνας αλλά και για να κάνουν αποταμίευση. Σε αυτή την περίπτωση υπολόγισε ποιο είναι το ποσό για τα βασικά έξοδα. Έπειτα βάλε ένα μίνιμουμ αυστηρό για τα έξτρα έξοδα και αποταμίευε όλο το υπόλοιπο ποσό. Δύσκολη διαδικασία αλλά μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να έχεις εξασφαλίσει ένα καλό ποσό στην άκρη.

Πηγή: patrastimes.gr