Συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα έξω από τη Βουλή, που στέρησε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα.

Οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές έχουν ήδη παραλάβει βίντεο από τις κάμερες της Βουλής που εποπτεύουν τον εξωτερικό χώρο, το οποίο καταγράφει καρέ – καρέ την στιγμή του ατυχήματος.

Από τα έως τώρα στοιχεία ο 23χρονος ανέβαινε με τη μηχανή του τη Βασιλίσσης Σοφίας στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας περνώντας μπροστά από τα «λουλουδάδικα» της Βουλής. Αριστερά της μηχανής βρισκόταν ταξί κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση. Στο αντίθετο ρεύμα, στο ύψος της συμβολής με την Ακαδημίας, το υπηρεσιακό όχημα έστριβε αριστερά για περάσει την είσοδο του κοινοβουλίου.

Ο οδηγός του ταξί σταμάτησε, όχι όμως και ο 23χρονος που κινούνταν δίπλα του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος του ΙΧ. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι σηματοδότες ανόδου και καθόδου της Β. Σοφίας ήταν στο πράσινο, ωστόσο η είσοδος των οχημάτων στο παρκινγκ της Βουλής ρυθμίζεται με τροχονόμο.

Την ίδια ώρα τροχαία και περιφέρεια Αττικής προσανατολίζονται αυτή τη φορά να υιοθετήσουν την πρόταση της Βουλής (είχε υποβληθεί 3 φορές από το 2012) και να προχωρήσουν στην τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη και ειδικής νησίδας ώστε να πραγματοποιείται με ασφάλεια η είσοδος των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στο κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν ευθύνες. Αλλά από την άλλη μιλάμε για ένα τροχαίο. Το συγκεκριμένο τροχαίο είναι πλημμέλημα. Δεν υπάρχει δόλος. Σαφέστατα παραβιάζεται ο ΚΟΚ» δήλωσε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

«Απόρροια αυτού του ατυχήματος είναι να χαθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αλλά αν ανατρέξει κανείς στην πρωθυπουργία Παπάγου, ή ακόμα και το 1920, τα αυτοκίνητα στην Βουλή έμπαιναν παράνομα. Δεν έγινε τίποτα ποτέ. Έχουν γίνει εκατοντάδες ατυχήματα στα οποία ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτό έγινε τώρα. Έχει ευθύνη η πολιτεία διαχρονικά» Συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας.

«Ένα διαμάντι ήταν το παιδί που έφυγε. Ένα διαμάντι κανονικό» πρόσθεσε ο αστυνομικός.

Έρευνα για τη διαρροή του βίντεο

Η διαρροή του βίντεο το οποίο αποτελεί προανακριτικό υλικό προκάλεσε αναστάτωση στην Βουλή καθώς διαπιστώθηκε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα από στέλεχος της ασφάλειας του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προσανατολίζεται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Μέτρα για την αποφυγή άλλων δυστυχημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18 Μαρτίου η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής διαβίβασε έγγραφη εισήγηση στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα, έξω από την είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροχαία πρότεινε την προσθήκη αριστερόστροφου φαναριού στους υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου (συμβολή Β. Σοφίας – Ακαδημίας ρεύμα προς πλ. Συντάγματος) καθώς και την τροποποίηση των διαγραμμίσεων με δημιουργία νησίδας ώστε να επιτρέπεται η αριστερή στροφή των οχημάτων προς την είσοδο του κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως κατά το παρελθόν η Βουλή είχε απευθύνει τρεις φορές σχετικό αίτημα (212, 2014 και 2020) χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό. Πλέον για πρώτη φορά η τροχαία πραγματοποιεί θετική εισήγηση για το συγκεκριμένο σημείο και γι’ αυτό απαγορεύτηκε από σήμερα η είσοδος υπηρεσιακών οχημάτων από την Βασιλίσσης Σοφίας εως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Πηγή: patrastimes.gr