Ορθή πολιτικά και ταυτόσημη με την αρχή της διαφάνειας που εξήγγειλε στην έναρξη της θητείας της η δημοτική αρχή της Δυτικής Αχαΐας, αποδεικνύεται η απόφασή της – στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 – να ζητήσει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στο ταμείο της ΔΕΥΑ Δυμαίων, αφού αναλαμβάνοντας τη διοίκησή της, μετά από έκτακτο έλεγχο, βρήκε «σημεία και τέρατα» και «οσμή οικονομικού σκανδάλου» αφού βρέθηκαν να λείπουν χιλιάδες ευρώ από το ταμείο.

Η προβλεπόμενη, από το νόμο, διαδικασία οδήγησε σε εξονυχιστικό έλεγχο από Ορκωτό Λογιστή της Πάτρας, για την χρονική περίοδο 2014-2019, του οποίου η λεπτομερειακή δουλειά κράτησε αρκετούς μήνες και με πολλούς εμπλεκόμενους και σε λίγες ημέρες η έκθεσή του παραδίδεται στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύνταξη του πορίσματος του Ορκωτού ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ταμείου της ΔΕΥΑΔ. Για το επίμαχο διάστημα το πόρισμα τελικά πιστοποιεί την «τρύπα» περίπου 200.000 ευρώ, αφού τα χρήματα έχουν φύγει από την ΔΕΥΑΔ προς άγνωστη κατεύθυνση, με διάφορες παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων και της εκτέλεσης εργασιών από ιδιώτες εργολάβους χωρίς αποφάσεις και παραστατικά. Επομένως, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτό το οικονομικό κενό που βρήκε το φθινόπωρο του 2019 η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΔ αποτυπώνεται σχεδόν ατόφιο και στο πόρισμα του Ορκωτού.

Η επόμενη φάση, εκ μέρους της ΔΕΑΥΔ είναι η δικαστική, αφού ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πάτρας έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να του προσκομιστεί η έκθεση του Ορκωτού Λογιστή, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Η παραπάνω εξέλιξη προσδίδει και «λεπτά» πολιτικά χαρακτηριστικά στο θέμα, αφού η διαχειριστική περίοδος που ψάχθηκε εις βάθος, πέραν των αρμοδίων υπαλλήλων και κυρίως του έχοντος την ευθύνη του ταμείου, αφορά σε αιρετούς που διοίκησαν την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Δυμαίων και συγκεκριμένα τους τ. προέδρους Σπύρο Τραχάνη, Βασίλη Γκοτσόπουλο και κυρίως την προεδρία του Χρήστου Σκάγια, οι οποίοι – χωρίς να προεξοφλείται καμία δική τους ευθύνη – τώρα θα κληθούν από την δικαιοσύνη να εξηγήσουν την οικονομική κατάσταση και κυρίως το που πήγαν οι 200.000 ευρώ, το πώς κινήθηκαν τα χρήματα της ΔΕΥΑΔ από τους λογαριασμούς και σε ποιες «αλόγιστες» προμήθειες προς τρίτους.

«ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ»

Η αίσθηση που ήδη υπάρχει στους κόλπους της δημοτικής αρχής του Σπ. Μυλωνά είναι ότι «το θέμα είναι μεγάλο, δεν καλύπτεται εύκολα, ούτε και μαζεύεται». Η μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θαν. Πουλίδας, θα΄ναι η αυτή που στην εξέλιξή της θα δώσει απαντήσεις με απρόβλεπτη συνέχεια, αφού υπάλληλοι που ήδη έχουν ερωτηθεί μιλούν ευθέως για εκτέλεση προφορικών εντολών πολιτικών προσώπων του δήμου, με τους τελευταίους να το αντικρούουν, μπερδεύοντας τα πράγματα, τα οποία καλείται πια να ξεδιαλύνει η Εισαγγελία Πατρών.

ΠΗΓΗ΅ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Πηγή: patrastimes.gr