Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το προσφυγικό πρέπει να επικαιροποιηθεί, διεμήνυσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Όσον αφορά τους Αφγανούς, δεν θα υπάρξει συνεργασία εάν υπάρξει προσέγγιση τύπου ‘Σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες’”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ισχύει από το 2016, η Τουρκία παρεμποδίζει τους Σύρους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Αυστρίας, πρότειναν αυτή η συμφωνία να επεκταθεί και στους Αφγανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η υπάρχουσα συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει την επιστροφή των Αφγανών και Σύρων στις χώρες τους “οικειοθελώς και με ασφάλεια”, σημείωσε.

“Αυτό το πρόβλημα (προσφυγικό) γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Προκαλεί επίσης προβλήματα. Αν είναι πρόβλημα για την ΕΕ, είναι πρόβλημα και για την Τουρκία”, παρατήρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα φιλοξενήσει Αφγανούς που θα εκκενωθούν από άλλες χώρες.

Προηγουμένως, το τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε πληροφορίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επρόκειτο να δημιουργήσουν “κόμβους επεξεργασίας ( αιτήσεων) προσφύγων” στην Τουρκία.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ο Τσαβούσογλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι “υπάρχουν αιτήματα από τους Ταλιμπάν και άλλες χώρες για συνεργασία. Τα αξιολογούμε”.

Πηγή: bianet.org

 

Πηγή: patrastimes.gr