«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας» σχολίασε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για χάραξη θαλάσσιων συνόρων, από τα Ηνωμένα Έθνη.

Έγραψε συγκεκριμένα στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας. διαπραγματεύσεων».

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας Τρίπολης – Άγκυρας, αν και πρόκειται για τυπική πράξη που ο ΟΗΕ δεν έχει δυνατότητα απόρριψης, όταν υπάρχει αίτημα δυο κρατών. . Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν θέση για την ουσία και το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας. Η Τουρκία όμως θα έχει τώρα την ευκαιρία, επικαλουμένη αυτή την τυπική διαδικασία να υποστηρίξει ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο έχει πλέον… διεθνή νομιμοποίηση και συνεπώς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της παραχώρησης των αδειών ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ στα παράνομα Οικόπεδα που έχει σχεδιάσει βάσει του τουρκολυβικου Μνημονίου και φθάνουν έως τα χωρικά ύδατα των νησιών (Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης).

Πηγή: patrastimes.gr