Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής (πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) έκανε την εξής δήλωση:

«Η εμπορία ανθρώπων έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος.

Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που πλήττει κάθε περιοχή του κόσμου. Περίπου το 72% των θυμάτων που εντοπίζονται είναι γυναίκες και κορίτσια ενώ το ποσοστό των παιδιών θυμάτων υπερδιπλασιάστηκε από το 2004 έως το 2016, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ένα με δύο τοις εκατό των θυμάτων καταφέρνουν να αποδράσουν από τα δουλεμπορικά κυκλώματα και ένας στους εκατό χιλιάδες καταδικάζονται από τις εθνικές δικαστικές αρχές.

Τελικά, παραμένει ερώτημα τα εάν τα κράτη δικαίου, η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή δικαστήρια μπορούν να αποτελέσουν οχυρό ή είμαστε ανοχύρωτοι μπροστά σε αυτή την τεράστια απειλή του οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχαιός βουλευτής έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων, τις διαστάσεις του φαινομένου και την αντιμετώπιση.του._

Πηγή: patrastimes.gr