Για τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων με το «άγριο κούρεμα» των αναδρομικών και την μηδενική απόδοσή τους σε όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική μαζί έως 1.000 ευρώ , «δηλαδή σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου δε, ότι η τροπολογία της κυβέρνησης αναφέρει ρητώς πως όποιος συνταξιούχος αποδεχθεί τα εν λόγω αναδρομικά χάνει το δικαίωμα διεκδίκησης του ποσού που αφορά επικουρικές και «δώρα», οι δικηγόροι των συνταξιούχων τους συνιστούν να τα «αποκηρύξουν» και να συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλέον, η υπόθεση γίνεται «ακόμα χειρότερη» καθώς στην τροπολογία δεν αναφέρεται ότι τα ποσά των αναδρομικών είναι ακατάσχετα. Όπερ, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του, «όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού”.

Τριπλή εξαπάτηση 

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε “ψηλά” το θέμα μιλώντας με φορείς και κατοίκους στην Κω, στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας του.

Αφού αναφέρθηκε στο “μαξιλάρι” των 37 δις ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνησή του “για ώρα ανάγκης”, αλλά και στην άρση της υποχρέωσης της σημερινής κυβέρνησης (λόγω της πανδημίας) να “πιάσει” τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, που θεωρητικά της λύνει τα χέρια να δαπανήσει για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες, τόνισε:

«Δεν δίνουν όμως ούτε αυτά που υποχρεούνται να δώσουν. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τα 3,9 δις. ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, θα δώσει στην πραγματικότητα 900 εκατ. μόνο για τις κύριες συντάξεις», επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά «και δώρα και επικουρικές συντάξεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τριπλά τους συνταξιούχους. Πρώτον, τους λέει κούρεμα 60% σε όσα δικαιούστε. Δεύτερον, δίνοντας μόνο τις κύριες συντάξεις πίσω, ουσιαστικά αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους έχουν συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ, διότι αυτοί είχαν απώλειες κυρίως από τα δώρα που επεδίκασε το ΣτΕ.

Η τρίτη εξαπάτηση είναι ότι όποιος πάρει τα αναδρομικά δεν θα δικαιούται να ζητήσει αυτά τα οποία το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει ότι τα δικαιούται. Πρόκειται για καταφανώς αντισυνταγματική απόφαση» της κυβέρνησης”, κατέληξε.

Από μηδέν ευρώ έως τα μισά

Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσαν παραδείγματα για το τι έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι και για το τι θα πάρουν “με απόφαση Μητσοτάκη”:

Σύμφωνα με τα παραδείγματα:

  • Συνταξιούχος τ. ΟΓΑ με σύνταξη 330 ευρώ

Τι θα λάβει: 0 ευρώ.

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 605 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900 ευρώ

Τι θα λάβει: 0 ευρώ

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 733 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800ευρώ και επικουρική σύνταξη 200 ευρώ

Τι θα λάβει: 0 ευρώ

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 1.319 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και επικουρική σύνταξη 350 ευρώ

Τι θα λάβει: 2.299 ευρώ

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 4.443 ευρώ λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012.

Πηγή: patrastimes.gr