Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μιλώντας στην τηλεόραση του “ΣΚΑΙ”. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σημείωσε ότι μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών θα καταγραφεί ύφεση των πανδημικών δεικτών.

«Η επιστροφή από τις διακοπές συνεπάγεται και μια ωφέλιμη κίνηση που δεν την έχουμε προβάλλει. Συνήθως μετά τις 20 Αυγούστου μειώνεται 50%-80% η κινητικότητα των διακοπών και του τουρισμού. Συνεπώς θα πέσει το δυναμικό των κοινωνικών επαφών χωρίς αυτοπροστασία ή μειωμένη αυτοπροστασία. Αναμένω λοιπόν ύφεση των πανδημικών δεικτών εκείνη την εποχή» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης για την πορεία του κορονοϊού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων: «Το δικό μας το μοντέλο έδειχνε 3.500 κρούσματα για αυτή την εβδομάδα και σε αυτά τα επίπεδα είμαστε».

Επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι τον χειμώνα μπορούμε να ζήσουμε κανονικά, χωρίς μάσκες: «Έχουμε ένα σούπερ όπλο στα χέρια μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Να μην αφήνουμε τον ιό να μας παίζει στο δικό του το γήπεδο. Εμβολιαζόμενοι και προσέχοντας μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα. Μπορούμε τον χειμώνα να ζήσουμε κανονικά, χωρίς μάσκες με την προϋπόθεση να εμβολιαστούμε».

Σχετικά με την Κρήτη και τα υψηλά κρούσματα ανέφερε: «Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή το νησί δεν έχει πληθυσμό 600.000, αλλά 2,5 εκατ. λόγω των τουριστών. Είναι αναμενόμενο λοιπόν τα κρούσματα να ανέβουν εξαιτίας του ενεργού επιδημιολογικού πληθυσμού».

Πηγή: patrastimes.gr