«Δεν υπάρχει κανένα άγνωστο συστατικό του εμβολίου», δήλωσε κατηγορηματικά σε συνέντευξή του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο ertnews.gr, ο καθηγητής, ανέφερε ότι εκτός του mRNA που περιέχει το εμβόλιο, υπάρχουν δύο κύρια συστατικά.

«Το PEG 200 και μία άλλη σορβιτόλη που είναι στο άλλο εμβόλιο, είναι κοινά συστατικά που υπάρχουν σε καλλυντικά και σε άλλα πράγματα. Το mRNA του ιού είναι ένα μικρό κομματάκι, ας πούμε το ένα χιλιοστό του RNA του ιού, είναι αυτό που κωδικοποιεί την πληροφορία που θα ενεργοποιήσει το αμυντικό μας σύστημα. Αυτό μπαίνει στο σώμα μας, διαλύεται το πολύ σε 10-12 ώρες και δεν υπάρχει κάτι άλλο στον οργανισμό μας. Από ‘κει και ύστερα, πυροδοτείται ένας μηχανισμός ανοσίας παρόμοιος με τον μηχανισμό που πυροδοτείται όταν αρρωστήσουμε με φυσικό τρόπο. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό στο σώμα μας», επεσήμανε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του βρετανικού συμβουλίου εμβολιασμού στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών – και θα συνεξετάσει τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την εκπαιδευτική διαδικασία, είπε πώς «Υπάρχουν τα ατομικά οφέλη των ανθρώπων αυτών.

Ενδεχομένως όταν είναι χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο μιας χώρας ο κίνδυνος νόσησης και να πάθει ένας νεαρός κάτι είναι ίσως περίπου λίγο μεγαλύτερος πάντως όχι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο. Εντούτοις μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα συντηρεί την πανδημία και υπό αυτή την έννοια δεν νομίζω ότι αυτή η πρόταση έχει εφαρμογή.

Η συντήρηση της πανδημίας μπορεί να γίνει μέσω οποιασδήποτε ομάδας δεν εμβολιαστεί και αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα ότι η πανδημία θα διαιωνίζεται, ο ιός θα μεταλλάσσεται και μπορεί μία του μετάλλαξη να θέσει εκτός μάχης τον εμβολιασμό που έχει γίνει και ξανά από την αρχή».

Όσον αφορά της επιδημιολογική εικόνα του φθινοπώρου, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι πιστεύει ότι τουλάχιστον ο Σεπτέμβρης ή ακόμα και ο Οκτώβρης θα είναι καλός, τονίζοντας ότι «έχουμε εμβολιαστική κάλυψη τέτοια που δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία και αναφέροντας την έξαρση και ύφεση του κύματος».

«Υπολογίζω ότι θα περάσει ένας, ενάμισης μήνας μέχρι το επόμενο πανδημικό κύμα και αν έχουμε εμβολιαστεί και λίγο παραπάνω μπορεί αυτό το πανδημικό κύμα να μην είναι σημαντικό. Αυτή είναι μία καλή λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «Το δικό μας το μοντέλο δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη και κανένα μοντέλο δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη γιατί είναι τόσο δυναμικά τα πράγματα που αλλάζουν γρήγορα», ενώ συμπλήρωσε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, λόγω μετάλλαξης Δέλτα.

Για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, είπε πως «υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα. Όμως, όπως είπε, «ο ιός θα μας ταλαιπωρεί με πανδημικά κύματα τα οποία θα χτυπούν και τους εμβολιασμένους και μάλιστα το 10% των εμβολιασμένων που είναι ευπαθές, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και για αυτό έχουμε στις ΜΕΘ και εμβολιασμένος. Αυτοί κινδυνεύουν από αυτούς. Όσο ο ιός παραμένει κινδυνεύουν».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο να αρρωστήσουν, αλλά δεν μπορεί κανείς να το βεβαιώσει».

Τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να κολλήσουν και να κλείσουν τα σχολεία τους, να μεταδώσουν σε δασκάλους, γονείς και παππούδες την αρρώστια και ενδεχομένως αυτοί να το περάσουν βαριά.

«Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο είναι 20 στο ένα εκατομμύριο περίπου και αυτο-θεραπεύονται και ενδεχομένως με κάποια αντιφλεγμονώδη, το ξεπερνάνε γρήγορα. Δεν θα τους τρομοκρατούσα. Τους λες ποιο είναι το σωστό, τους λες την αλήθεια και τους αφήνεις να αποφασίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: patrastimes.gr