«Τα self tests έχουν δύο προβλήματα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Τι είπε για λιανεμπόριο, σχολεία και άρση του lockdown.

Επιφυλάξεις για την άρση του lockdown με οριζόντια μέτρα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής είπε ότι μόνο «στις περιοχές που το επιτρέπει το επιδημιολογικό φορτίο θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση». «Δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη χαλάρωση» είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να δοθεί στο λιανεμπόριο, ενώ για τα σχολεία εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός καθώς υπογράμμισε ότι τα μαθήματα γίνονται έστω και με τηλεκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε να χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο, ενώ όπως είπε δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Τέλος ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τα self tests, τα οποία όπως είπε έχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η αξιοπιστία τους κυμαίνεται γύρω στο 60-70%. Παράλληλα υπογράμμισε το ζήτημα της οργανωτικής διαδικασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία όπου τα αποτελέσματα καταγράφονται ευνοώντας την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, εκφράζοντας την ελπίδα το ίδιο να συμβεί και στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής μίλησε και για το κοινωνικό στίγμα που οδηγεί ασθενείς ειδικά σε κλειστές κοινωνίες να αποκρύψουν ότι νοσούν, καθώς φοβούνται τη διάκριση και τον κοινωνικό ρατσισμό.

Πηγή: patrastimes.gr