Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τόνισε πως «τα πράγματα εξελίσσονται περίπου ομαλά, αν εξαιρέσουμε ένα μικρό σοκ από το Πάσχα».

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» σχολίασε ότι «έχουμε μείωση 35% στα κρούσματα», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε σημαντική μείωση στους διασωληνωμένους αλλά και στους νοσηλευόμενους».

Ερωτηθείς για την Κάλυμνο ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την αρχή του πανδημικού κύματος» και προέταξε ότι «αν όλη η χώρα είχε το ιικό φορτίο που έχει αυτή την στιγμή η Κάλυμνος θα μετράγαμε 11.000 κρούσματα ημερησίως».

Ωστόσο, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Κάλυμνο παρουσιάζουν «ραγδαία μείωση». «Επιτέλους εφαρμόστηκαν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας σημειώνοντας ότι «οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα τηρήσουν τους κανόνες, δεν θα είναι αρνητική η μεγάλη εικόνα αν τηρήσουμε τα μέτρα».

«Ο καπνός που εισπνεύσαμε, είναι πολύ κακό»

Όμως, τόνισε ότι «υπάρχουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τις ημέρες του Πάσχα υπήρχε μεγάλη άνοδος στα κρούσματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε στην επαρχία τι ρόλο έπαιξαν οι θρησκευτικές τελετές», όπου μαζεύτηκε κόσμος. Στην αρχή των δηλώσεων του ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό, που έφτασε στην Αθήνα, από τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη.

Όπως είπε «ο καπνός που εισπνεύσαμε, είναι πολύ κακό», ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο, είπε. Ωστόσο, η εισπνοή του καπνού είναι κακό και για τους υγιείς στους οποίους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν αθλούνται και μένουν για πολύ ώρα έξω.

«Καλό θα είναι να μένουμε μέσα στο σπίτι», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι οι μάσκες του κορωνοϊού προστατεύουν ως ένα σημείο. Ο κ. Τζανάκης συνιστά στους πολίτες «όχι άθληση και να μένουν στο σπίτι όσοι έχουν χρόνια προβλήματα».

Πηγή: patrastimes.gr