Σφοδρή επίθεση κατά του Κ. Πελετίδη και της Δημοτικής Αρχής εξαπολύσει σε ανοιχτή του επιστολή προς τον δήμαρχο της Πάτρας. για την απόφαση να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου εν μέσω κορονοϊού, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πάτρα η δική μας Πόλη” Νίκος Τζανάκος.

Ο κ. Τζανάκος στην επιστολή του αναφέρει τα εξης:

Κύριε Πελετίδη

Κύριε Δήμαρχε

Διαβάζουμε στη σημερινή ειδησεογραφία. «Κορωνοιός: η εβδομάδα των μαύρων ρεκόρ. Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων» «Έκρηξη κρουσμάτων, κλειστά τα σχολεία» «Άδεια πόλη η Πάτρα, υπακούουν στα μέτρα οι πολίτες».

Σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα, η χώρα μας (και η Πάτρα) δοκιμάζεται από μια φοβερή πανδημία, την ώρα που οι πολίτες σας υπακούουν στα μέτρα και είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο το θάνατο, την ώρα που σύσσωμη η ιατρική κοινότητα απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις, για αποφυγή κάθε συνάθροισης, εσείς αντί να απευθυνθείτε στην κοινωνία ως Δήμαρχος  και ως γιατρός, κάνετε ‘ανυπακοή’.

Απευθύνετε διαφορετική ‘έκκληση’, για συγκέντρωση και πορεία, για την επέτειο του Πολυτεχνείου, χρησιμοποιώντας το στην ουσία, όπως διαπιστώνουμε και από τις ανακοινώσεις σας, για να υπηρετηθεί η συνολική ιδεολογική και κομματική πολιτική του κόμματός σας.

Δεν το κάνατε για την 28η Οκτωβρίου, δεν το κάνατε για την 25η Μαρτίου και θεωρήσαμε πως συμφωνούσατε με τους γιατρούς, με τους ειδικούς, πως και στις τρεις κορυφαίες για την πατρίδα επετείους, θα υπακούαμε στους ειδικούς. Πέσαμε έξω. Απλά από το κόμμα δεν είχατε πάρει εντολή όπως συμβαίνει τώρα.

Κύριε Δήμαρχε

Ο λαός της Πάτρας σας έκανε την υψίστη τιμή, να σας εκλέξει  Δήμαρχο του, αφού πρώτα τον πείσατε πως θα τον υπηρετήσετε.

Έχετε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές αντίστροφα την εντολή της πόλης, χρησιμοποιώντας το λαό, προκειμένου να υπηρετηθούν τα προσωπικά-κομματικά σας συμφέροντα.

Γιατί κάνοντας ‘υπακοή’ στις ‘άνωθεν’ εντολές, στην ουσία απαιτείτε από το λαό, να σας υπηρετήσει, στην προσπάθεια  για προσωπική ανέλιξή στο κόμμα σας. Χρησιμοποιείτε την πόλη και τους πολίτες ως όργανά σας, γράφοντας στα παλιά σας παπούτσια την επικινδυνότητα της κατάστασης, τη δημόσια υγεία αλλά και το σύνολο των συνδημοτών σας, που υπακούμε στους κανόνες. Αν οι ηγέτες και υπεύθυνοι άρχοντες, έχουν τη δική τους αποφασιστική αρμοδιότητα, γιατί άραγε και ένας μητροπολίτης, δεν μπορεί να ανοίξει τους ναούς, για να εκκλησιαστούν οι πιστοί, με τους αντίστοιχους  αόριστους κανόνες προφύλαξης,  που  θέτετε και εσείς, για την συγκέντρωση-πορεία;

Αυτή τη φορά ξεπεράσατε κάθε όριο.

Διαπράττετε ήδη Ύβρη, απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της, στην κοινωνία.

Επειδή οι σοφοί μας πρόγονοι είχαν προβλέψει αντίστοιχες συμπεριφορές, ιδού πως τις  περιέγραφαν και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

«Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του, κυρίως πολιτική, συμπεριφερόταν με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο, απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο – που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ὕβριν», δηλαδή παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.

Η αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση-συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι (επαναλαμβανόμενη μάλιστα) οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή του «ὑβριστοῦ».

Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ὕβρις» προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «ἄτην», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου.

Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν», την οργή των θεών, που επέφερε. την τιμωρία του»

Κύριε Δήμαρχε

Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να αρθείτε στο ύψος που απαιτεί ο θεσμικός σας ρόλος, ως πρώτος τη τάξει και υπεύθυνος συμπολίτης μας αλλά και ως γιατρός.

Σημείωση: Η επιστολή απευθύνεται στον ίδιο το Δήμαρχο Πατρέων. Δεν μας αφορούν ‘απαντήσεις’ διαφόρων ‘εντολοδόχων’ του.

Για τη Δημοτική Παράταξη

Πάτρα η δική μας πόλη

Νίκος Τζανάκος

 

Πηγή: patrastimes.gr