Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του οποίου, ήδη 14 χώρες έχουν παρουσιάσει το δικό τους εθνικό πλάνο αναφέρθηκε αναλυτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε, ήταν η 2η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της, και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα, ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση, και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θετικές οι εκτιμήσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υποβάλλει η Ελλάδα
Θετικές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υποβάλει η χώρα μας, ανέφερε ο Ιταλός επίτροπος, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσες τις προτάσεις και τα σχέδια που περιέχει.

Καλύπτουν τις γενικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και δίνουν ρευστότητα σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, είπε, επισημαίνοντας ότι οι οριστικές αξιολογήσεις έρχονται τις επόμενες εβδομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, και οι τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι συμβατοί με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ.

Το ελληνικό Σχέδιο, είπε, κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Με την κατάθεση όλων των προγραμμάτων θα προτείνουμε στο Συμβούλιο την αποδοχή τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, με σκοπό να εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλαια τον Ιούλιο», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών-μελών. Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και, όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες, γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Πηγή: patrastimes.gr