Η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις της, αναμένεται να κοστίσει στους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σ΄ αυτές τις δύο αγωνιστικές περιόδους που η Covid-19 άλλαξε τα πάντα στην καθημερινότητα της «στρογγυλής θεάς».

Αυτό αναφέρεται σε σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την UEFA, με την επισήμανση, ότι πρόκειται για μία «βάναυση διακοπή μετά από είκοσι χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης».

Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ως έναν τομέα που έχει σταματήσει να έχει έσοδα, αυτό το έγγραφο «ρίχνει φως» στην σύντομη… περιπέτεια της Super League, ενός ιδιωτικού έργου για μία διοργάνωση, που υποτίθεται ότι θα ήταν πολύ επικερδής, και το οποίο συγκλόνισε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τον περασμένο Απρίλιο.

Και τα ευρήματα της UEFA, σχετικά με τους 12 «αντάρτες» συλλόγους που επιχείρησαν την σύσταση της Super League, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η πανδημία δεν άφησε ανεπηρρέαστο κανέναν σύλλογο, στερώντας τους «τουλάχιστον από το 10% του αναμενόμενου εισοδήματος για το 2019-20 και το 2020-21».

Κατά την διάρκεια αυτών των δύο αγωνιστικών περιόδων, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολογεί το σωρευτικό έλλειμμα -στα 55 πρωταθλήματά του- στα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους 711 πιο σημαντικούς συλλόγους και 1,5 δισεκατομμύρια για τους υπόλοιπους.

Περιλαμβάνοντας όλα τα οικονομικά δεδομένα και τους ισολογισμούς, που έχουν ήδη δημοσιευτεί, καθώς και τις επαναδιαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και και μια σειρά παραμέτρων, αυτή η έκθεση των 112 σελίδων, είναι μακράν η πιο ακριβής σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19 για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Πηγή: patrastimes.gr