Περίπλοκο χαρακτήρισε το θέμα του lockdown ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών για τη διασπορά του κορονοϊού Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Φαίνεται ότι έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης» σημείωσε μιλώντας στον “ΑΝΤ1”, προειδοποιώντας όμως ότι «οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Όπως είπε για το lockdown θα «φανεί» μετά το Σαββατοκύριακο τι θα γίνει και οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ερωτηθείς για το ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για την άρση, εκτίμησε ότι, για να «δει» ότι υπάρχει μείωση, θα περίμενε έναν «υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων».

Όσο αφορά στο ενδεχόμενο της άρσης και επιβολής lockdown, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα το ενδεχόμενο του “ακορντεόν”, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της δική μας και του ιού», τόνισε πάντως ότι, «είναι ένα σενάριο». «Θα προτιμούσα την υιοθέτηση της συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και κάποια μέτρα», διευκρίνισε.

Ο καθηγητής είπε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε πως «προφανώς κάθε συγκέντρωση είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διασπορά του ιού».

Πηγή: patrastimes.gr