«Έχουμε αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολλές εισροές. Το παιχνίδι παίζεται πλέον πως μπορούμε να υπηρετήσουμς αυτές τις εισροές» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον «Θέμα 104,6″.

«Πρέπει να πειθαρχήσει ο κόσμος, η αντιμετώπιση εξαρτάται και από τη συμπεριφορά όλων ημών» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε πως το «κακό είναι ότι χαλαρώνουμε κιόλας και αυτή η χαλάρωση μας κάνει και ξεχνιόμαστε».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που ελήφθησαν ειδικά στον Πόρο, «είναι πιθανόν να χρειαστεί να παρθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλες περιοχές» εξήγησε ο κ. Βατόπουλος και απαρίθμησε δύο ζητήματα σχετικά με τη διασπορά του ιού.

«Το πρώτο είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα εξετάσεων που γίνονται σε πολύ κόσμο» και δεύτερον ότι «οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται περισσότερο από ότι ον νέοι». «Οι νέοι κολλάνε πιο συχνά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Παρότι ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι «παγκοσμίως δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ο ιός έχει αλλάξει», ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν βοήθησε πάρα πολύ το καλοκαίρι και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σαν κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα». Συγκεκριμένα, «για μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να έχουμε το νου μας» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ απέφυγε προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «η μάσκα είναι ένα μέσο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να αλλάξει πολύ η καθημερινή μας ζωή».

«Εγώ πιστεύω ότι το εμβόλιο θέλει λίγο ακόμη για να κυκλοφορήσει. Μακάρι να έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη σύντομα» ευχήθηκε ο Καθηγητής,παρότι είναι κρίσιμο το «πόσο γρήγορα θα παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και οι προτεραιότητες με τις οποίες που θα παρασκευαστεί». Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις προδιαγραφές για το άνοιγμα των σχολείων, «υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν πιο ομαλά», κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr