Βγαίνει αύριο από το σκληρό lockdown η Μελβούρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην πολιτεία Βικτόρια, παρά το γεγονός ότι μερικοί περιορισμοί στα ταξίδια και στις δημόσιες συγκεντρώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για ακόμη μία εβδομάδα.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης, έπειτα από δύο εβδομάδες σε σκληρό lockdown που ανάγκασε τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από τους εργαζόμενους σε κρίσιμες εργασίες, θα έχουν περισσότερη ελευθερία για να βγουν έξω από αύριο στις 23:59, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Ωστόσο, οι ίδιοι πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση εντός 25 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τη μετάδοση του κορονοϊού το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει.

Παράλληλα, θα υπάρχει συνολική απαγόρευση για τις συναντήσεις προσώπων εντός των σπιτιών, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Αυτή είναι μία καλή ημέρα» δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους από τη Μελβούρνη ο Τζέιμς Μερλίνο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην πολιτεία Βικτόρια.

«Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εκτεταμένο εμβολιασμό στη Βικτόρια, αλλά και στη χώρα, ο ιός θα είναι ακόμη μαζί μας» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μερλίνο είπε ότι περαιτέρω άρση των περιορισμών στη Μελβούρνη θα μπορούσε να υπάρξει μέσα σε μία εβδομάδα, αποτρέποντας κάθε έξαρση στα περιστατικά μόλυνσης.

Η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την COVID-19
Η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την COVID-19, καταγράφοντας λίγα περισσότερα από 30.200 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους, μετά την εφαρμογή συστημάτων ταχείας ιχνηλάτησης, την επιβολή lockdown, αλλά και την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στη Βικτόρια έχουν επιβληθεί τέσσερα λοκντάουν από την έναρξη της πανδημίας. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια πέραν των 100 ημέρων επιβλήθηκε στο τέλος του 2020, ενώ η πολιτεία έχει αναφέρει περισσότερους από 800 θανάτους, ποσοστό 90% του συνολικού αριθμού των θανάτων στην Αυστραλία.

Χθες, Τρίτη, η Βικτόρια ανέφερε μόλις ένα περιστατικό μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκε τοπικά. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό σε ημερήσια περιστατικά μόλυνσης που αναφέρθηκαν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, έναντι δύο περιστατικών που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.

Ο ημερήσιος αριθμός των περιστατικών μόλυνσης παρέμεινε σε μονοψήφια νούμερα κατά τις περισσότερες ημέρες του lockdown, ενώ όλα τα περιστατικά μόλυνσης συνδέθηκαν με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο φέρεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εντοπίστηκε μεταξύ των περιστατικών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για μία πιθανή έξαρση των μολύνσεων.

Πηγή: patrastimes.gr