Καταστάσεις που παραπέμπουν σε ιστορίες καθημερινής τρέλας βιώνουν δεκάδες βιομηχανικές μονάδες στην Πάτρα και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, των οποίων ο ρόλος ως προς την επίτευξη του στόχου της διάθεσης των προϊόντων τους τόσο σε όλη την επικράτεια όσο και σε όλο τον κόσμο, πέφτει στο κενό.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν γιατί επί σειρά ετών η περιοχή παραμένει φτωχός συγγενής στις εξαγωγές και παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Το «κλειδί» της αποτυχίας βρίσκεται σε τρείς παράγοντες. Στην έλλειψη εμπορικού λιμανιού, την καθυστέρηση ετών για την έλευση του τρένου και στον αποκλεισμό της Βιομηχανικής ζώνης από την φτηνή ενέργεια, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Ενδεικτικά των όσων προκαλεί η έλλειψη αυτών των τριών σημαντικών υποδομών στην ενίσχυση των εξαγωγών από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας είναι το γεγονός, ότι μεγάλη βιομηχανική μονάδα που κάνει εξαγωγές σε Γερμανία και Βρετανία, πληρώνει για κάθε ένα από τα κοντέινερ που στέλνει 800 ευρώ για να φτάσουν από την ΒΙ.ΠΕ. στον Πειραιά, ενώ για το ίδιο εμπόρευμα το κόστος από Πειραιά μέχρι Αμβούργο και Λίβερπουλ είναι μόνο 300 ευρώ!!!

Άλλη βιομηχανική μονάδα που δραστηριοποιείται στο εμπόριο λαδιών και έχει έδρα την Αιτωλοακαρνανία,, πληρώνει 600€ για να φτάσει το κοντεϊνερ στον Πειραιά, ενώ το ναύλο για κάθε ένα κοντέϊνερ από Πειραιά και παράδοση στο Λονδίνο δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ!!!

Ζοφερό είναι το τοπίο και για μία από τις τρείς μεγαλύτερες Βιομηχανικές μονάδες που έχουν έρα στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, καθώς η έλλειψη εμπορικού λιμανιού και σιδηροδρόμου, λειτουργεί απαγορευτικά ως προς την εξάπλωση των εξαγωγών της σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο, με αποτέλεσμα λόγω απαγορευτικού κόστους με τα ναύλα να περιορίζεται σε εξαγωγές μόνο στη Σιέρα Λεόνε.

Η αδυναμία πρόσβασης και χρήσης φτηνής ενέργειας στην παραγωγική αλυσίδα, λόγω της μη έλευσης του αερίου, καθιστά απαγορευτική την μετατροπή των 70 βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ. που απασχολούν περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους σε ανταγωνιστικές, καθώς το κόστος είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το κόστος που έχουν για την χρήση ενέργειας, Βιομηχανίες που λειτουργούν σε άλλες ΒΙ.ΠΕ. της χώρας και έχουν εδώ και χρόνια πρόσβαση στο Φυσικό αέριο.

Στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό και απογοήτευση αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, «Πράσινο, κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο» στον MAX FM o διευθυντής της Διαχειριστικής του Επιμελητηρίου Αχαϊας Θανάσης Κούστας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΟΥΣΤΑΠηγή: patrastimes.gr