Σε μια στιγμή που η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά έχει συγκλονίσει την κοινωνία, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι, και τη βοήθεια που μπορεί να έχει από δομές ή πρωτοβουλίες της Πολιτείας.

Που μπορεί να αποτανθεί μία γυναίκα που υφίσταται βία, κάθε είδους, διακρίσεις, παρενοχλήσεις προκειμένου να βρει μια έξοδο διαφυγής;

  • Στην Εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Ειδικοί θα παράσχουν τις απαραίτητες συμβουλές – συστάσεις τόσο τα ίδια τα θύματα, όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον.
  • Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών στο e-mail: [email protected]

Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργεί και η ιστοσελίδα metoogreece.gr, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.

Στη φαρέτρα της πολιτείας για την προστασία των γυναικών υπάρχει και η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας».

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων έχει το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, που περιλαμβάνει:

  • Συμβουλευτικά Κέντρα, σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και νομικής στήριξης.
  • Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Πηγή: patrastimes.gr