Οι περισσότεροι την γνωρίζουν, ως και η βιταμίνη του ήλιου και αυτό διότι συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Ο λόγος για τη Βιταμίνη D η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Εκτός από την έκθεση στον ήλιο μπορούμε επίσης να τη λάβουμε και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ωστόσο, λίγες είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D. Αυτές είναι ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι μεταξύ άλλων.

Οι ειδικοί εξυμνούν τη Βιταμίνη D για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας καθώς έχει μελετηθεί πως βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες μορφές του καρκίνου, της υπέρτασης και άλλων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βέλτιστη ανάπτυξη του σκελετού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και στη διατήρηση της υγείας των οστών κατά την ενήλικη ζωή καθώς είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της απορρόφησης και της χρησιμοποίησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό μας. Συνεπώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και του κινδύνου καταγμάτων σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής μπορούν να ενισχύσουν και τις προσπάθειες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Ενώ θεωρείται ότι έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα και προστατεύει εναντίον αυτονοήτων νοσημάτων. Το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων συστήνει για όλους βιταμίνη D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ιδιαίτερα τη δύσκολή αυτή περίοδο.

Θα περίμενε κανείς πως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν θα είχαμε πρόβλημα πρόσληψης Βιταμίνης D. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι Έλληνες, ανεξαρτήτως από την ηλικιακής ομάδας που ανήκουν, δεν εκτίθονται στον ήλιο όσο χρειάζεται προκειμένου να παραχθούν επαρκείς ποσότητες Βιταμίνης D στον οργανισμό.

Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει πολύωρη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα, αλλά και της αδυναμίας πρόσληψης των απαραίτητων επιπέδων της από τις τροφές θα πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λάβει την απαραίτητη βιταμίνη D με άλλους τρόπους.

Πηγή: patrastimes.gr