ους περιορισμούς εισόδου στο έδαφός της ετοιμάζεται να χαλαρώσει η Κίνα για τους πολίτες ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει κινεζικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τα κινεζικά σύνορα έχουν κλείσει στην πλειονότητα των ξένων εδώ και έναν χρόνο με στόχο να αποτραπεί η επανεμφάνιση της φονικής πανδημίας.

 Η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (15/3), ότι θα αρχίσει να επεξεργάζεται τα αιτήματα για βίζα «υποψηφίων που θα έχουν λάβει ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της COVID-19». Ωστόσο κανένα κινεζικό εμβόλιο δεν διατίθεται ακόμη στην αμερικανική επικράτεια.

Η επανάληψη της διαδικασίας αφορά τις βίζες για λόγους εργασίας, επιχειρηματικών ταξιδιών και «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως για τις οικογένειες που έχουν χωριστεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διαδικασία αφορά τους υποψήφιους που έχουν λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου ή μία μόνο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το αίτημα για τη χορήγηση βίζας.

Ωστόσο παραμένει υποχρεωτική η τήρηση καραντίνας έως και τριών εβδομάδων μετά την άφιξή τους στο κινεζικό έδαφος.

Οι πρεσβείες της Κίνας σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ιταλία και η Σρι Λάνκα, δημοσίευσαν παρόμοιες ανακοινώσεις.

Ωστόσο κανένα κινεζικό εμβόλιο δεν διατίθεται σε ορισμένες από αυτές τις χώρες στις οποίες προσφέρεται η διαδικασία αυτή, όπως η Ινδία ή η Ιταλία, γεγονός που περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της κινεζικής ανακοίνωσης.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς ταξιδιώτες που προέρχονται από μια χώρα στην οποία δεν διατίθενται κινεζικά εμβόλια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το μέτρο αυτό, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τσάο Λιζιάν απέφυγε το ερώτημα.

«Η χαλάρωση των περιορισμών δεν συνδέεται με το θέμα «της αναγνώρισης των εμβολίων», διαβεβαίωσε ο Τσάο.

Το Πεκίνο επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού του με τέσσερα εγκεκριμένα κινεζικά εμβόλια, αλλά κανένα ξένο εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από τις κινεζικές αρχές.

Η Κίνα έχει επίσης εξαγάγει μαζικά τα εμβόλιά της στο εξωτερικό για να μετριάσει τη διεθνή κριτική για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην αρχή της πανδημίας.

Τα κινεζικά εμβόλια έχουν σταλεί σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ινδονησία και η Καμπότζη, και το Πεκίνο υπολογίζει να εξαγάγει ακόμη σχεδόν 400 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: patrastimes.gr