Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν με ερώτηση στην Βουλή την στοχοποίηση του συνδικαλιστή Αδαμάντιου Θεολόγου Βάρνα, ο οποίος είναι ΑμεΑ από τον υπάλληλο του νοσοκομείου κ.Τσαχουργιανίδη εξαιτίας της αναπηρίας του.

Αναλυτικά η ερώτηση-καταγγελία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
“Στο Νοσοκομείο Λέρου υπηρετεί ο κ. Αδαμάντιος Θεολόγος Βάρνας. Ο κ. Βάρνας είναι ΑμεΑ, έχει χάσει την όραση του στο αριστερό του μάτι από ατύχημα στην ηλικία των έξι ετών και αργότερα το 2001 είχε τροχαίο με σοβαρές κακώσεις. Λόγω των δύο αυτών γεγονότων, ο κ. Βάρνας το 2005, και εφόσον πέρασε από Υγειονομική Επιτροπή, αποφασίστηκε ότι έχει αναπηρία με ποσοστό άνω του 55%.

Το 2003, και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2543/1998 για τα ΑμεΑ, προσελήφθη στο Νοσοκομείο Καλύμνου ως ΥΕ/Τραυματιοφορέας. Το 2016, μετατάχθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου. Εκεί αποφοίτησε από τη Νοσηλευτική Σχολή της Λέρου και μετατάχθηκε στην θέση ΔΕ/Βοηθών Νοσηλευτών. Σήμερα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΣ των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λέρου.

Φαίνεται όμως ότι, για μερικούς, οι ΑμεΑ δεν είναι αρκετά ικανοί για να διεκδικούν θέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά θα πρέπει να μένουν στο περιθώριο.

Αυτό αποδεικνύεται από τη στάση του κ. Τσαχουργιανίδη, προέδρου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λέρου, ο οποίος και έχει κηρύξει πόλεμο στον κ. Βάρνα.

Ο κ. Τσαχουργιανίδης λοιπόν, με μια επιστολή του προς την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας -και χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να ζητάει κάτι τέτοιο-, ζητεί να ενημερωθεί για την επαγγελματική ικανότητα του κ. Βάρνα και ειδικότερα «εάν ο υπάλληλος, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, μπορεί να εκτελεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα ως ΔΕ-Βοηθών Νοσηλευτών σε οποιοδήποτε τμήμα ή κλινική του Νοσοκομείου ή των Ψυχιατρικών Δομών, με ασφάλεια για τον ίδιο, αλλά και τους ασθενείς». Στη συνέχεια της επιστολής του απειλεί τη Διευθύνουσα ότι «Σε αντίθετη περίπτωση, θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί και δεν θα επικαλεστείτε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ»!!!

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που ενέκρινε την μετάταξη του κ. Βάρνα καθώς και η Υγειονομική Επιτροπή που καθόρισε την αναπηρία του έχουν ήδη αποφανθεί σχετικώς. Από πού και ως πού ένας υπάλληλος του Νοσοκομείου όπως είναι ο κ. Τσαχουργιανίδης ζητεί, και μάλιστα με απειλές, την εκ νέου εξέταση της ικανότητας του κ. Βάρνα; Μόνο και μόνο επειδή είναι ΑμεΑ; Αυτό από μόνο του καθιστά στα μάτια του κ. Τσαχουργιανίδη ένα άτομα ανίκανο να εργαστεί; Με ποιο δικαίωμα μπορεί ο οποιοσδήποτε να κρίνει την επάρκεια ή μη ενός υπαλλήλου χωρίς να υπάρχει κάποια καταγγελία εις βάρους του;

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Με ποια αρμοδιότητα μπορεί ένας υπάλληλος του Νοσοκομείου ή ακόμα και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων να αμφισβητεί την επαγγελματική επάρκεια ενός άλλου υπαλλήλου;
Υπάρχουν καταγγελίες για την επαγγελματική επάρκεια του κ. Βρανά και για πλημμελή τήρηση των καθηκόντων του στο Νοσοκομείο της Λέρου;
Θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ούτως ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον αντίστοιχη πρωτοβουλία που να αμφισβητεί με αυτόν τον άδικο και ρατσιστικό τρόπο την επαγγελματική επάρκεια ενός ΑμεΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 • Κουρουμπλής Παναγιώτης
  Αυγέρη Δώρα
  Βαρδάκης Σωκράτης
  Γκιόλας Γιάννης
  Δρίτσας Θεόδωρος
  Καλαματιανός Διονύσης
  Λάππας Σπύρος
  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  Μπάρκας Κωνσταντίνος
  Νοτοπούλου Κατερίνα
  Παπαδόπουλος Σάκης
  Πούλου Παναγιού
  Ραγκούσης Γιάννης
  Σαντορινιός Νεκτάριος
  Σκουρολιάκος Πάνος
  Σπίρτζης Χρήστος
  Φάμελλος Σωκράτης
  Φωτίου Θεανώ
  Χαρίτου Δημήτρης
  Ψυχογιός Γεώργιος”

Πηγή: patrastimes.gr