Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την λειτουργία των μουσείων έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ρύθμιση που προβλέπει μακροχρόνιο δανεισμό, εως και 50 έτη, μουσειακών συλλογών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις αποθήκες των ελληνικών μουσείων βρίσκονται χιλιάδες αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού χειροκροτήθηκε και από παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι κατά επίμαχης ρύθμισης έχει τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ως υπουργός Πολιτισμού στα νιάτα μου αλλά και ως πρωθυπουργός επισκέφθηκα πολλές φορές όλα τα μουσεία. Στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου υπάρχουν άπειρα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά δεν θα τα δει όχι μόνο ο Έλληνας ή ο τουρίστας αλλά ούτε το φως του ήλιου σε 100 – 200 χρόνια. Άρα αντί να βρίσκονται στις αποθήκες θα είναι πολύ μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και τον ελληνισμό να λάμψουν σε άλλα μουσεία μεταδίδοντας το πνεύμα του ελληνισμού και της αρχαίας Ελλάδας σε άλλους λαούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η υπο ψήφιση ρύθμιση θα συμβάλλει στον αγώνα της χώρας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ανέφερε ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της σχετικής πρωτοβουλίας του Ζυλ Ντασέν ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων με παράλληλη θεσμική συμφωνία δανεισμού άλλων αρχαιοτήτων.

«Και εγώ είχε προωθήσει την συγκεκριμένη αντίληψη. Με το άρθρο αυτό ενισχύεται το επιχείρημα μας προς τους Βρετανούς να έρθουν να καθίσουμε – όπως κάναμε με την Αυστραλία – να βρουμε κάτι ανάλογο για τα μάρμαρα. Να γυρίσουν τα μάρμαρα στην Ελλάδα και να τους δώσουμε άλλα δανεικά με διαφανείς όρους» σημείωσε.

Τέλος, εξήγησε πως υπάρχουν πρόνοιες, όπως η εμπλοκή του ΚΑΣ ώστε να αποφεύγεται ο δανεισμός αντικειμένων ιδιαίτερης αξίας ενώ συμφώνησε πως θα μπορούσε να υπάρξουν βελτιώσεις με μείωση του χρονου δανεισμού ή με πρόβλεψη τακτικότερης αναθεώρησης των σχετικών αποφάσεων.

Πηγή: patrastimes.gr