Να εφαρμόσει την τακτική της επαναπροώθησης προς την Γαλλία των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες διασχίζοντας την Μάγχη με κατεύθυνση την Βρετανία ετοιμάζεται το Λονδίνο όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ παρά τις προειδοποιήσεις του Παρισιού ότι αυτή η πρακτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η βρετανική συνοριακή αστυνομία (Border Force) εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιήσει τις τακτικές της επαναπροώθησης, σύμφωνα με σχέδια που έχουν καταρτισθεί εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η χρησιμοποίηση της τακτικής αυτής θα επιτρέπει στους βρετανούς συνοριοφύλακες να αναγκάζουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες να επιστρέψουν στα γαλλικά ύδατα, ενώ δεν είναι σαφές αν το σχέδιο προβλέπει την απώθηση των μεταναστών μέχρι τις γαλλικές ακτές.

Σύμφωνα με τους Times, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ έχει ζητήσει την επαναδιατύπωση προς αυτήν την κατεύθυνση της ερμηνείας του Δικαίου της Θάλασσας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή δεν θα χρησιμοποιείται παρά «υπό πολύ περιορισμένες, ασφαλείς συνθήκες», «για τα μεγαλύτερα σκάφη» και όταν θα κρίνεται «ασφαλές».

Σημειώνεται ότι η Πρίτι Πατέλ αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αφγανοί που θα διασχίζουν το Στενό της Μάγχης θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους μετανάστες.

Έπειτα από «εποικοδομητικές», όπως ισχυρίζεται η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών στο Twitter, συζητήσεις με τον γάλλο ομόλογό της Ζεράρ Νταρμανέν χθες στο Λονδίνο, θέλει να έχει αποτελέσματα και να αναγάγει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό των διελεύσεων της Μάγχης.

Μόνο που η βρετανική πρόταση για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την γαλλική κυβέρνηση. Με επιστολή του την Δευτέρα, ο Ζεράρ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει ότι οι επαναπροωθήσεις στην θάλασσα «κινδυνεύουν να έχουν αρνητικές συνέπειες» στην γαλλοβρετανική συνεργασία.

«Στη θάλασσα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερισχύει της εθνικότητας, των στάτους και της μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα την αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας που ρυθμίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα», τονίζει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. «Με βάση την κυκλοφορία και τις συνθήκες διέλευσης της Μάγχης, η Γαλλία δεν διαθέτει άλλη λύση από την επέμβαση κυρίως βάσει των ρυθμίσεων περί έρευνας και διάσωσης του Δικαίου της Θάλασσας».

Η ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της μετανάστευσης είναι για την κυβέρνηση Τζόνσον προτεραιότητα που προκύπτει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην βρετανική κοινή γνώμη υλοποιώντας το Brexit. Το Λονδίνο θέλει να καταστήσει αυτές τις διελεύσεις ακόμη πιο επικίνδυνες από ό,τι ήδη είναι και ασκεί πιέσεις επί της Γαλλίας για να λάβει δραστικότερα μέτρα που θα εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών από τις γαλλικές ακτές.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν απορρίπτει στην επιστολή του και πρόταση του Λονδίνου για την συγκρότηση ενιαίας γαλλοβρετανικής διοίκησης που θα εμποδίζει τους διακινητές να χρησιμοποιούν σκάφη για την μεταφορά των μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι μία τέτοια κοινή δύναμη αντιβαίνει προς την γαλλική κυριαρχία και είνει άχρητη, διότι ο συντονισμός επί του πεδίου είναι ήδη «καλός και αποτελεσματικός». Οι γαλλικές αρχές έχουν συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο τον διπλασιασμό του προσωπικού που παρακολουθεί τις γαλλικές ακτές των στενών, ενώ το Λονδίνο έχει προσφέρει αεροσκάφος για την παρακολούθηση των ακτών.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν εξηγεί επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αποβιβάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν σκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας για την διέλευση.

Τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί αύξηση των αφίξεων μεταναστών στις βρετανικές ακτές, βοηθούντος και του ευνοϊκού καιρού. Την Δευτέρα, 785 μετανάστες έφθασαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί συνόλου 13.000 αφίξεων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο PA.

Ο γάλλος βουλευτής της περιφέρειας του Καλαί Πιερ-Ανρί Ντυμόν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η εφαρμογή της τακτικής επαναπροώθησης των σκαφών θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της αξιοπρέπειας όσων αναζητούν άσυλο.

«Το να αρνηθείς μία ευκαιρία στα παιδιά να προστατευθούν είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτό από την σύγχρονη κοινωνία. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια…αυτό το σχέδιο καταργεί τις συμβάσεις της Γενεύης που δίνουν σε όλους το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε οποιαδήποτε χώρα για άσυλο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποχώρησε και από την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

Πηγή: patrastimes.gr