Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και η φιλοξενία βασίζονται κατά πολύ σε εργαζόμενους από την ΕΕ.

Τουλάχιστον 200.000 πολίτες της ΕΕ εγκατέλειψαν τη Βρετανία τον τελευταίο χρόνο λόγω του Brexit και της βαθύτερης οικονοκικής ύφεσης που έχει σημειωθεί στη χώρα μέσα σε τρεις αιώνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στις 17.09.2021 η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, σήμερα στη Βρετανία ζουν 3,5 εκατ. πολίτες της ΕΕ, ενώ το 2019 ο αριθμός τους έφτανε τα 3,7 εκατ.

Ο αριθμός των μη Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει αλλάξει ιδιαιτέρως και εξακολουθεί να βρίσκεται στα 2,6 εκατ.

Το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες της ΕΕ έφυγαν από τη Βρετανία είναι ένας σημαντικός λόγος για την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ελλείψεις προϊόντων στα καταστήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές και να απειλείται η οικονομική ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Τομείς όπως η λιανική πώληση και η φιλοξενία βασίζονται κατά πολύ σε εργαζόμενους από την ΕΕ, ενώ άγνωστο παραμένει το πόσοι από αυτούς που έφυγαν από τη Βρετανία θα επιστρέψουν ξανά. Μάλιστα, ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που εργάζονταν ως οδηγοί φορτηγών έπεσε από τα μέσα του 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 τουλάχιστον κατά 30%.

 Η πανδημία έπληξε τη Βρετανία πολύ πιο βαριά σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, γι’ αυτό και πολλοί μετανάστες κατάφεραν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στις χώρες τους και να επιστρέψουν σε αυτές.

Παράλληλα, το Brexit δυσκολεύει περισσότερο τους ξένους να επιστρέψουν στη Βρετανία, καθώς πολλοί από αυτούς για να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη χώρα πρέπει να βγάλουν βίζα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown έφυγαν από τη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι, αύξηση αρκετά σημαντική σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018 και το 2019.

Πηγή: patrastimes.gr