Οι κλινικές δοκιμές «ανθρώπινης πρόκλησης» για πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19, όπου εθελοντές μολύνονται επίτηδες με κορονοϊό, βρίσκονται πιο κοντά στο να γίνουν πραγματικότητα, καθώς βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δημιουργία και διάθεση στελεχών του ιού.

Οι προκαταρκτικές εργασίες για τις κλινικές δοκιμές, που έχουν στόχο να επιταχύνουν τη διαδικασία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας υποψηφίων εμβολίων, πραγματοποιούνται από την hVIVO, μονάδα της εταιρείας φαρμακευτικών υπηρεσιών Open Orphan, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μοντέλου μελέτης ανθρώπινης πρόκλησης που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που αυτού του είδους οι δοκιμές λάβουν ρυθμιστική έγκριση για την ασφάλεια αλλά και την ηθική τους διάσταση.

Οι υπέρμαχοι των δοκιμών ανθρώπινης πρόκλησης υποστηρίζουν ότι αυτές αποτελούν έναν καλό τρόπο να περιοριστεί η συχνά μακρόχρονη διαδικασία της αξιολόγησης πιθανών εμβολίων σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές στον πραγματικό κόσμο που συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί αν θα μολυνθούν με την ασθένεια ή έχουν προστασία.

Σε αυτές τις δοκιμές, υπό αυστηρή παρακολούθηση, οι εθελοντές λαμβάνουν το εμβόλιο και περίπου έναν μήνα αργότερα μολύνονται με την ασθένεια υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Στη συνέχεια τίθενται σε απομόνωση και παρακολουθούνται στενά για να διαπιστωθεί αν θα εμφανίσουν συμπτώματα της ασθένειας ή αν το εμβόλιο τους προστατεύει.

Οι επικριτές της μεθόδου αντιτείνουν ότι η ηθελημένη μόλυνση κάποιου με μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν αποτελεσματική θεραπεία εγείρει ζητήματα ηθικής.

Οποιαδήποτε κλινική δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης πραγματοποιηθεί στην Βρετανία θα πρέπει να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, που θα λάβουν την απόφασή τους αφού η hVIVO ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές εργασίες.

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή και ο «εξαγνισμός» ενός στελέχους του ιού που είναι γενετικά αντιπροσωπευτικό εκείνων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό και η επιλογή των δόσεων που είναι ικανές να μολύνουν τους εθελοντές χωρίς να είναι υπερβολικά ισχυρές για το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Imperial College του Λονδίνου.

Πηγή: patrastimes.gr