Να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία ζήτησε από τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες τη Δευτέρα (24/5) ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η προτροπή αυτή του Τομ Τάγκενχαντ έγινε μετά την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair έπειτα από εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία έστειλε την Κυριακή (23/5) καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και επικαλούμενη την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνελήφθη ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Τομ Τάγκενχαντ μιλώντας στο Times Radio.

«Πρόκειται για μια ενέργεια αεροπειρατείας, σε συνδυασμό με εκβιασμό, η οποία τελικά συνδέεται με απαγωγή», κατήγγειλε ο ίδιος.

Πηγή: patrastimes.gr