Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για την προσπάθεια που γίνεται σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, την ενίσχυση της αγοράς και των θέσεων εργασίας, αλλά και τις συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο προϋπολογισμός του έχει τριπλασιαστεί για φέτος στα 30 εκατομμύρια ευρώ και οι αιτήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τις 360.000.

Διευκρίνισε ότι δε θα δοθεί παράταση και ότι το πρόγραμμα τελειώνει σήμερα τα μεσάνυχτα (2/7). Ωστόσο, παράταση θα δοθεί μόνο στους ενδιαφερόμενους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης (7/2). «Έχουμε φτιάξει ένα πολύ καλό πλαίσιο που πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι» είπε σχετικά, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν ειδικά προνόμια για όσους προτιμήσουν περιοχές όπως η Λέρος, η Κως, η Σάμος και ο Έβρος.

Ο εσωτερικός τουρισμός είναι αυτός στον οποίο εστιάζουν και ευελπιστούν ότι αυτός θα φτάσει τις 300.000 με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας.

Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», το οποίο είναι χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης που για πρώτη φορά επιδοτεί την εργασία, την αμοιβή του εργαζόμενου και δίνει ευελιξία στον εργοδότη να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωρίς απολύσεις. «Αυτή ήταν η επιδίωξη της κυβέρνησης», σχολίασε. Μέχρι ώρας, το πρόγραμμα χρησιμοποιούν 4.000 επιχειρήσεις κι έχουν ενταχθεί 50.000 αργαζόμενοι.

Στο πρόγραμμα, εξήγησε, θα γίνονται διαρκώς βελτιώσεις με παρεμβάσεις στη μείωση της γραφειοκρατίας, επέκταση του χρόνου εφαρμογής του 60% στις εργατικές εισφορές στον εργαζόμενο και διεύρυνση της συμμετοχής, ίσως και μέχρι τον Αύγουστο.

Για το επίδομα των 534 ευρώ, ο υπουργός υποστήριξε πως οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου και αφορούν εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή, αλλά και ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν.

«Ο κόσμος να μην έχει αγωνία, η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας είναι εδώ, θα καλύψουμε κάθε εργαζόμενο, θα αναπροσαρμόζουμε την πολιτική μας για να καλύπτουμε τον κόσμο της εργασίας ώστε να μην μείνει κανείς απροστάτευτος», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με τις συντάξεις, είπε πως οργανώνεται το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής και έρχεται η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. «Αυτή είναι η μεγάλη επανάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε μάλιστα, πως στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί πολύ σύντομα, θα γίνουν δυο μεγάλες αλλαγές. Θα δοθεί, δηλαδή, για πρώτη φορά δυνατότητα προκαταβολής στο ΕΦΑΠΑΞ και θα διευρυνθεί το ποσοστό προσωρινής σύνταξης από 50 έως 80%, όπως επίσης θα γίνει διεύρυνση και στις κατηγορίες.

«Όλα αυτά είναι προσωρινά μέτρα», τόνισε, «το μέλλον είναι ο ΆΤΛΑΣ».

Τέλος, για τα αναδρομικά υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία μιλά υπεύθυνα και θα σεβαστεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση. Αν και τα χρήματα δεν υπάρχουν, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «θα ματώσουν και θα τα βρουν».

Πηγή: patrastimes.gr