Στην υποχρεωτική έκδοση των εκθέσεων όλων των πληροφοριακών συστημάτων προχωράει το υπουργείο Εργασίας με ειδική διάταξη νόμου, όπως γνωστοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

Ο κ. Βρούτσης διευκρινίζει ότι συνεχίζεται η έκδοση και η σταθερή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», «που δημιουργήσαμε την 1η Ιουνίου του 2013, φωτίζοντας για πρώτη φορά και χαρτογραφώντας όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος». «Η έκδοση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», αλλά και όλων των καινοτόμων εργαλείων του υπουργείου, όπως η «ΕΡΓΑΝΗ», η «ΑΡΤΕΜΙΣ», κ.ά., είναι απαραίτητο να εκδίδονται σε τακτικό χρονικό διάστημα, γιατί με τα ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία, που μας παρέχουν, μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας» επισημαίνει.

«Επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναιτιολόγητα είχε διακόψει την έκδοσή τους, αποκρύπτοντας πολύτιμα και κρίσιμα στοιχεία του υπουργείου, προχωράμε, με ειδική διάταξη νόμου στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, στην υποχρεωτική έκδοση των εκθέσεων όλων των πληροφοριακών συστημάτων. Για να μην μπορεί κανένας υπουργός και κυβέρνηση στο μέλλον αυθαίρετα να αποκρύπτουν την πραγματικότητα από τους πολίτες» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, «η έκθεση «ΗΛΙΟΣ» και η έκθεση «ΕΡΓΑΝΗ» θα εκδίδονται υποχρεωτικά, μέχρι και την 15η μέρα του επόμενου μήνα της καταγραφής. Η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα εκδίδεται υποχρεωτικά, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου».

Με αφορμή τα σημερινά τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα δεδομένα του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» που αφορούν τον Ιούλιο 2020, παρατίθενται συνοπτικά πέντε κρίσιμα δεδομένα από τα αναλυτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

  • Πλήθος συνταξιούχων: 2.491.407
  • Μηνιαίο ποσό εισοδήματος: 2.259.257.098,76 ευρώ
  • Μέση κύρια σύνταξη: 725,74 ευρώ
  • Μέση επικουρική σύνταξη: 194,16 ευρώ
  • Πλήθος νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης: 13.790

Πηγή: patrastimes.gr