Στις αγορές επικρατούσε ήδη αισιόδοξο κλίμα από τα μάκρο Κίνας και Ιαπωνίας και πριν από τα αποτελέσματα της Moderna – Η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία με θετικά νέα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε διάστημα μίας εβδομάδας

Με την ανοδική φόρα από την προηγούμενη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, όταν ο S&P 500 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για 2η φορά στην ίδια εβδομάδα, η Wall Street εισέρχεται στην καινούργια εβδομάδα η έναρξη της οποίας είναι déjà vu της προηγούμενης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BoiNTech στην πρόληψη κατά του κορωνοϊού, πυροδότησε ένα κύμα ντελίριου στους επενδυτικούς κύκλους και στις αγορές.

Σήμερα απλώς οι επενδυτές και οι αγορές είναι στο ίδιο έργο θεατές, με άλλους πρωταγωνιστές και ελαφρώς διαφοροποιημένο το σενάριο.

Αυτή τη φορά είναι η Moderna η οποία ανακοίνωσε ότι τα δεδομένα από την τελική φάση των δοκιμών του πειραματικού της εμβολίου, έδειξαν ότι ήταν αποτελεσματικό κατά 94,5% στην πρόληψη κατά του κορωνοϊού.

Η Moderna, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο της σε συνεργασία με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι 90 περιπτώσεις με κορωνοϊό παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έναντι 5 περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο σε 2 δόσεις και έδειξε το ποσοστό αυτό.

Η μετοχή της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, αναπόφευκτα κινείται ανοδικά ήδη από πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Στην Ευρώπη σε αντίθεση με την περασμένη Δευτέρα δεν επικράτησε η υπερβολή με τα χρηματιστήρια να κινούνται υψηλότερα από ότι πριν από τις ανακοινώσεις.

Οι αγορές σήμερα κυριαρχούνται από ένα κλίμα αισιοδοξίας, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες και τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου στην Κίνα, αλλά και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το γ΄ τρίμηνο, το οποίο σε τριμηνιαία βάση έτρεξε με ρυθμό 5%, από -8,2% το προηγούμενο, ενώ σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 21,4%.

Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθεί ο τραπεζικός κλάδος μετά τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής θυγατρικής της ισπανικής τράπεζας BBVA στην PNC Financial, αντί του ποσού των 11,6 δισ. δολαρίων με μετρητά.

Η συμφωνία αυτή είναι η 2η μεγαλύτερη στον τραπεζικό κλάδο μετά το 2009 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, πίσω μόνο από την απόκτηση της SunTrust από την BB&T πέρυσι, για 28,2 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της PNC Financial σημείωνε προ-συνεδριακά άνοδο 4%, ενώ της BBVA έχει εκτιναχθεί σχεδόν στο 20%.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 372 μονάδες ή σε ποσοστό 1,24%, σε μικρή απόσταση από τις 30.000 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,70%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει μικρότερη άνοδο κατά 0,49%.

Πηγή: patrastimes.gr