Στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Με υπουργική απόφαση καθορίζεται νέα προθεσμία προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης είχε παγώσει στις 2 Απριλίου, στο πλαίσιο του συνολικού παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας. Είχε κριθεί τότε ότι με το lockdown οι αναταράξεις στην οικονομία και την κτηματαγορά ήταν τόσο μεγάλες που δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν με αξιόπιστο τρόπο οι τιμές των ακινήτων.

Πλέον με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις για τις νέες τιμές ζώνης έως τις 5 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο οι νέες τιμές ζώνης δεν πρόκειται να τεθούν σύντομα σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιανουάριο αν και το πιθανότερο σενάριο είναι τα τεθούν σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.

Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ευθυγραμιστούν με τις εμπορικές αξίες θεωρείται ως σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο από τους θεσμούς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η ευθυγράμμιση εκτιμάται ότι θα αποκαλύψει εισοδήματα και θα καταπολεμήσει της στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

Η ευθυγράμμιση πρόκειται να συνοδευτεί από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε κάθε γωνιά της χώρας. Από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30% και το 2019 ο φόρος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22%. Εντός του 2021 αναμένεται να γίνει η επόμενη μείωση μεσοσταθμικά κατά 8%.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Πρόκειται για μέτρο που χαρακτηρίζεται ως διαρθρωτικό καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις σε ακίνητα.

Πηγή: patrastimes.gr