Στην κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι η απόφαση για σταδιακή άρση του lockdown δύσκολα θα αρθεί. Άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου στις ιδιωτικές τους συνομιλίες αντιλαμβάνονται ότι η κόπωση των Ελλήνων αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ και συνεπώς η άρση των μέτρων αποτελεί τη δεδομένη στιγμή μονόδρομο. Εκτός αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που καταστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο και τελευταία (κυριολεκτικά) στιγμή αλλάξει μια δύσκολη – όπως όλοι παραδέχονται- απόφαση.
Η τελική εισήγηση των λοιμοξιολόγων την προσεχή Παρασκευή θα δώσει ουσιαστικά το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση των υπάρχοντα σχεδιασμό. Σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι πλέον θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 9 το βράδυ (από 7 που ίσχυε μέχρι σήμερα) καθώς επίσης και η «απελευθέρωση» του SMS στον κωδικό 6 του 13033. Ήτοι θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν τη σωματική τους άσκηση πέραν του δήμου όπου κατοικούν!

Την ίδια ώρα, το πιθανότερο σενάριο θέλει στις 22 του μήνα να ανοίγουν τα κομμωτήρια αλλά και οι χώροι αισθητικής και μια εβδομάδα αργότερα, στις 29, το λιανεμπόριο. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία προς στιγμήν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πρόθεση όμως της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον οι μεγάλες βαθμίδες σταδιακά να επαναλειτουργήσουν. Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν σίγουρα ένα περαιτέρω «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο, σε μια ήδη «βεβαρημένη» περίοδο, όπου το ΕΣΥ κυριολεκτικά ασφυκτιά. Εξ ου κιόλας στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν προετοιμάσει το έδαφος ώστε στη μάχη εναντίον της Covid να εισέλθει και ο ιδιωτικός τομέας. Άλλωστε, τη Δευτέρα, κατά την διάρκεια της τακτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει ήδη μπει σε εφημερία ως υποστηρικτικό νοσοκομείο για non-Covid περιστατικά, ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται πλέον αποκλειστικά ασθενείς Covid. Τα νοσοκομεία «Λητώ» και Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώθηκαν στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως θεραπευτήρια κατά του κορονοϊού, ενώ σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τους ασθενείς του ιού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.

Πηγή: patrastimes.gr