Ξεκίνησε στη Γερμανία το 4ο κύμα πανδημίας σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ. Η εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχε αργά χθες το απόγευμα σύσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων των πρωθυπουργών των κρατιδίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αντίστοιχων διαβουλεύσεων της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει», φέρεται να δήλωσε επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η διάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου, αλλά εξαιτίας της απειλητικής, συνεχούς αύξησης τω κρουσμάτων του νέου κορονοϊού επισπεύσθηκε και θα γίνει στις 10 Αυγούστου, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Γερμανία.

Ζητούν αναθεώρηση των μέτρων προστασίας
Όπως εξήγησε η γερμανική εφημερίδα, ο κ. Βίλερ παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο του Ινστιτούτου σύμφωνα με το οποίο το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες πρέπει να παραμείνει το βασικό κριτήριο για τη λήψη μέτρων.

Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει ωστόσο αποτέλεσμα αρκετοί κρατιδιακοί πρωθυπουργοί -μεταξύ των οποίων ο Μάρκους Ζέντερ της Βαυαρίας- να ζητούν αναθεώρηση του συστήματος άμεσης λήψης μέτρων προστασίας σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 50.

Όπως εξηγείται όμως στο έγγραφο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο συγκεκριμένος δείκτης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες παράμετροι. Ο Χέλγκε Μπράουν φέρεται να τόνισε ότι η ενδεχόμενη αλλαγή αυτού του συστήματος θα ισοδυναμούσε με αλλαγή της κατεύθυνσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: patrastimes.gr