Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική με αυξανόμενους θανάτους

Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική με αυξανόμενους θανάτους

Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Αφρική έχει καταγράψει περίπου 30.000 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων (mpox), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κρούσματα έχουν συμβεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα τεστ. Σε όλη την ήπειρο, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο κατά την ίδια περίοδο.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης έχει αναφέρει 14.957 κρούσματα και 739 θανάτους από επτά πληγέντα κράτη το 2023, σημειώνοντας αύξηση 78,5% στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με το 2022. Το Μπουρούντι έχει επίσης πληγεί από ξέσπασμα της νόσου που εντείνεται.

Η mpox μεταδίδεται μέσω στενής επαφής και συνήθως προκαλεί ήπιες μορφές συμπτωμάτων, όπως εκείνα της γρίπης και πυώδεις φλύκταινες στο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρα, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Μόνο τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκαν 2.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2022. Επιπλέον, το Σάββατο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 128,89 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα χώρες της Αφρικής προκειμένου να καταπολεμηθεί το ξέσπασμα της νόσου. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει συγκριτικά στοιχεία από προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: naftemporiki.gr