Αύξηση Χρηματοδότησης για Δημόσια Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025

Αύξηση Χρηματοδότησης για Δημόσια Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025

Δημόσια νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι οι τομείς που θα θωρακιστούν οικονομικά, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση στους δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθεί κατά 226 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυριότεροι λόγοι αυτής της αύξησης περιλαμβάνουν την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες προκύπτουν από τις γενικές αυξήσεις τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες, καθώς και την ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Η έκθεση προβλέπει ότι το 2025, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2024. Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 4.154 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 238 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τα έξοδα, σε δεδουλευμένη βάση, προβλέπεται ότι θα ανέρχονται σε 3.844 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένα κατά 83 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2024. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, η οποία σε κάποιο βαθμό θα αντισταθμιστεί από τις εκτιμώμενες εξοικονομήσεις της ΕΚΑΠΥ.

Προβλέπεται επίσης αύξηση 198 εκατομμυρίων ευρώ στις κοινωνικές παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς και 300 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του clawback για τα φάρμακα. Όσον αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, καταγράφεται η ενίσχυση της αποζημίωσής τους για εφημερίες κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου 2024, με κόστος 45 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2024, θα υπάρξει αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε περιοχές που παρουσιάζουν ελλείψεις, συνοδευόμενο από κόστος 5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024 και 16 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα ισχύει αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών με συντελεστή 22%, με κόστος 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr