Αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι επιπτώσεις τους

Αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι επιπτώσεις τους

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να συρρικνώνονται, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν καλύτερη συνδεσιμότητα. Μια πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», προσδιορίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποκαλύπτοντας έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες αυτών των αλλαγών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα με επικεφαλής την Έμιλι Τζέικομπς εξέτασαν τον εγκέφαλο μιας 38χρονης γυναίκας. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 26 μαγνητικές τομογραφίες και αναλύσεις αίματος, που κάλυψαν την περίοδο από τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψη έως τα δύο πρώτα χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν τη μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον φλοιό, συνοδευόμενη από αύξηση της παραγωγής ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η μείωση δεν είναι απαραίτητα αρνητική, καθώς μπορεί να υποδεικνύει μια «τελειοποίηση» των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται στους εφήβους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στη λευκή ουσία, που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Ενώ η μείωση της φαιάς ουσίας διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, οι αυξήσεις της λευκής ουσίας ήταν προσωρινές και κορυφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επιστρέφοντας στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα γύρω από τη στιγμή της γέννησης.

Η μελέτη αυτή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική κατανόηση των νευρικών αλλαγών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στην μητρότητα, καθώς και η πιθανή σύνδεση του ρυθμού και του μεγέθους των αλλαγών αυτών με τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης ή άλλες συνέπειες, όπως η γήρανση του εγκεφάλου και οι γονεϊκές συμπεριφορές.

Πηγή: naftemporiki.gr