Η αυξανόμενη απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Η αυξανόμενη απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει εξελιχθεί σε μια αδυσώπητη πραγματικότητα, με τους χάκερς να επιλέγουν στόχους με γνώμονα το οικονομικό κέρδος. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η ευπάθεια στις επιθέσεις είναι εντυπωσιακή, καθώς τα δεδομένα ασθενών έχουν μεγάλη αξία για τους εγκληματίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγειονομική περίθαλψη κατατάσσεται τρίτη στη λίστα με τους πιο στοχευμένους κλάδους για κυβερνοεπιθέσεις.

Οι κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με το ransomware έχουν γίνει ο πιο επικίνδυνος τύπος απειλής για τα νοσοκομεία και τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να διακόψουν τις υπηρεσίες και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, καθώς τα ευαίσθητα δεδομένα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσφέρουν υπηρεσίες ransomware-as-a-service, διευκολύνοντας έτσι ακόμα και τους λιγότερο έμπειρους χάκερ να εκτελέσουν επιθέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Check Point Research, ο παγκόσμιος μέσος όρος επιθέσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν 2.018 ανά εβδομάδα ανά οργανισμό, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με πέρυσι. Στη Λατινική Αμερική η αύξηση ήταν 34%, ενώ στην Ευρώπη, ο τομέας παρουσίασε αύξηση 56%, με οργανισμούς να γίνονται στόχοι για ransomware και κλοπή δεδομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα, παρά την αύξηση των παγκόσμιων απειλών, διατηρεί μια σχετικά ισχυρότερη θέση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα αναφέρουν κατά μέσο όρο 1.241 επιθέσεις ανά εβδομάδα, ποσοστό 26% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα φαίνεται να επιτυγχάνει τη μείωση των επιπτώσεων χάρη σε προληπτικά μέτρα.

Η ασφάλεια στην υγειονομική περίθαλψη δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά θέματα περίθαλψης. Οι επιθέσεις σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν να βλάψουν τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης οφείλουν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στρατηγικές για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού για την αναγνώριση απειλών, τη χρήση λύσεων κατά του ransomware, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση λογισμικών και συστημάτων.

Η ανάγκη για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και οι οργανισμοί πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να προστατεύσουν την ψηφιακή τους υποδομή και τα δεδομένα των ασθενών. Πηγή: naftemporiki.gr