Πρώτο Εμβόλιο Κατά της Ευλογιάς Πιθήκων Εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Πρώτο Εμβόλιο Κατά της Ευλογιάς Πιθήκων Εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι το εμβόλιο MVA-BN εγκρίθηκε ως το πρώτο εμβόλιο που διεθνώς θα προστεθεί στη λίστα εμβολίων προεπιλογής κατά της ευλογιάς πιθήκων (mpox). Αυτή η έγκριση προγραμματίζεται να διευκολύνει τη γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό προϊόν, ειδικά σε κοινότητες που έχουν επείγουσα ανάγκη, μειώνοντας τη μετάδοση της νόσου και συμβάλλοντας στον έλεγχο της επιδημίας.

Το εμβόλιο MVA-BN είναι προορισμένο για ενήλικες άνω των 18 ετών και χορηγείται σε δύο δόσεις. Μετά την αποθήκευσή του στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί στους 2–8°C για 8 εβδομάδες, διευκολύνοντας τη διανομή του.

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε τη σημασία αυτής της προεπιλογής, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προμήθειες και δωρεές εμβολίων, καθώς και άλλων εργαλείων δημόσιας υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση εκεί όπου απαιτείται περισσότερο.

Η αξιολόγηση του ΠΟΥ για την προεπιλογή του εμβολίου που κατασκευάζει η Bavarian Nordic A/S στηρίζεται σε δεδομένα που υποβλήθηκαν από την εταιρεία και στην αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση του MVA-BN σε άτομα με υψηλό κίνδυνο έκθεσης κατά την διάρκεια εστιών mpox. Αν και δεν έχει εγκριθεί για άτομα κάτω των 18, μπορεί να χρησιμοποιηθεί “off-label” σε βρέφη και ευάλωτους πληθυσμούς, όπου τα οφέλη του εμβολιασμού έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους κινδύνους.

Η προοπτική έγκρισης του εμβολίου από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση σε εμβόλια με διασφάλιση ποιότητας. Το εμβόλιο έχει αποδείξει καλή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε κλινικές μελέτες από την έναρξη της παγκόσμιας επιδημίας το 2022.

Η νοσηρή κατάσταση της ευλογιάς πιθήκων έχει κηρυχθεί «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Από την αρχή της επιδημίας το 2022 έχουν καταγραφεί πάνω από 103.000 κρούσματα mpox σε περισσότερες από 120 χώρες.

Ο Μηχανισμός Πρόσβασης και Κατανομής (AAM) που έχει δημιουργηθεί από τον ΠΟΥ και τους εταίρους θα συμβάλλει στην πρόσβαση σε εμβόλια και άλλες θεραπείες για τις κοινότητες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: newsbomb.gr