Ένα οπλοστάσιο 83 δισεκ. δολαρίων, που δεν θα μπορούσαν ουδέποτε να προμηθευτούν οι Ταλιμπάν, παραδόθηκε στα χέρια τους αμαχητί από τις ίδιες τις Αμερικανικές δυνάμεις κατά την αιφνίδια παράδοση της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, ένδειξη του ότι οι Αμερικανοί δεν υπολόγιζαν ποτέ σε μια τέτοια εξέλιξη, το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε μεταφέρει στην Καμπούλ επτά αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, A-29 Super Tocano βόμβες, πάνω από 2.000 θωρακισμένα οχήματα Humvee, 40 αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ScanEagle, M4 και M16 όπλα και πολλά ακόμη από τα «λάφηρα» του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Independent, οι Ταλιμπάν βρέθηκαν μπροστά σε έναν πραγματικό θησαυρό με ντρόουνς υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικό υλικό δισ. δολαρίων που δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν αλλά και ουδέποτε θα τους παραδιδόταν καθώς για τέτοιο στρατιωτικό υλικό απαιτείται η έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά την κατάληψη της Καμπούλ οι Ταλιμπάν άνοιγαν χιλιάδες κιβώτια με όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως 16.000 συσκευές νυχτερινής όρασης, 600.000 όπλα πυροβολικού και 162.000 συσκευές επικοινωνίας.

Η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου με τους Ταλιμπάν να φορούν τα Αμερικανικά γιλέκα και να κρατούν Αμερικανικά M4 και M16 έχει προκαλέσει την ανησυχία του Αμερικανικού Πενταγώνου καθώς όπως τόνισαν πολιτικοί αναλυτές, όταν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν δεν θα γνωρίζει κανείς εάν είναι από την Αμερικανική πλευρά ή από κάποια ενδεχομένως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όμως και για το ενδεχόμενο τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για δολοφονίες πολιτών ή θα πέσουν στα χέρια ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων ενώ δεν αποκλείεται οι Ταλιμπάν να πουλήσουν μέρος του εξοπλισμού στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν μελετά το ενδεχόμενο καταστροφής τους
Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο οι δυνάμεις που παραμένουν στο Αφγανιστάν να καταστρέψουν όσα περισσότερα ελικόπτερα και στρατιωτικό εξοπλισμό μπορούν, πριν αποχωρήσουν ολοκληρωτικά.

Να σημειωθεί ότι από το 2002 έως το 2017, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις οπλικά συστήματα αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ και από το 2003 μέχρι το 2016, ο αφγανικός στρατός παρέλαβε 208 αμερικανικά αεροσκάφη, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα από Αφγανούς πιλότους που εγκατέλειπαν τη χώρα.

Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν εκπαιδευτεί ώστε να χρησιμοποιούν όλο αυτόν τον εξελιγμένο εξοπλισμό και τα αεροσκάφη, όπως και το ότι σύντομα θα χρειαστούν συντήρηση δίνει μια ελπίδα ότι δεν θα καταφέρουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Στρατηγός εν αποστρατεία Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος επέβλεψε τις Αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης από το 2016 έως το 2019 και ο οποίος δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη και άλλα προηγμένα όπλα που παρέμειναν στο Αφγανιστάν δεν είναι εξοπλισμένα και δεν φέρουν την «ευαίσθητη» Αμερικανική τεχνολογία.

Πηγή: patrastimes.gr