Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020, συγκριτικά με το 2019. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Eurostat), πέρυσι καταναλώθηκαν 13,56 εκατομμύρια τόνοι του ορυκτού καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 26,62 εκατ. το 2019, δηλαδή καταγράφεται μείωση σε ποσοστό 49%. Η συρρίκνωση της χρήσης λιγνίτη είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 63%, εάν συγκριθεί με το 2018, έτος κατά το οποίο η τελική κατανάλωση άγγιξε τα 36,67 εκατομμύρια τόνους.

Η κατακόρυφη πτώση στη χρήση του λιγνίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της χώρας μας για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με αιχμή το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακό κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Υπενθυμίζεται πως η απεξάρτηση από τον λιγνίτη αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χρήση του λιγνίτη μειώθηκε συνολικά κατά 64% μεταξύ του 1990 και του 2020. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οπως ανέφερε, τέλη Ιουλίου στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ επιδιώκονται η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της πράσινης μετάβασης και η διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αντικατάσταση των παραδοσιακών μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες θα προσελκύσει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: patrastimes.gr