Αναδρομική ισχύ θα έχει η διάταξη περί υποχρεωτικότητας των προσωρινών συντάξεων την οποία αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας.

Με άλλα λόγια, δεν θα αφορά μόνο τις αιτήσεις συντάξεων οι οποίες θα υποβληθούν από την επερχόμενη ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης και έπειτα, αλλά και για εκείνες που έχουν ήδη κατατεθεί μέχρι την ψήφιση της.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, με βάση την εν λόγω σχεδιαζόμενη ρύθμιση, όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης θα εισπράττουν υποχρεωτικά, πριν την οριστική, προσωρινή σύνταξη.

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, προαιρετικά μόνο μπορεί όποιος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, να υποβάλλει αίτηση για προσωρινή σύνταξη.

Επίσης, όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη στον τέως ΟΓΑ, δεν έχουν δικαίωμα προσωρινής σύνταξης.

Με βάση τη σχεδιαζόμενη διάταξη και οι δύο αυτές ”ρήτρες” θα πάψουν να ισχύουν και, έτσι, και οι αγρότες θα έχουν δικαίωμα προσωρινής σύνταξης και, μάλιστα, θα τη λαμβάνουν υποχρεωτικά, όπως και οι άλλοι έως τώρα δικαιούχοι συνταξιούχοι, δηλαδή του τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.

Και όχι μόνο αυτό αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, οι ”ρήτρες” θα πάψουν να ισχύουν αναδρομικά.

Αυτό σημαίνει πως όποιος έχει ήδη (δηλαδή πριν την επερχόμενη ψήφιση της σχεδιαζόμενης διάταξης) υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, αγρότης ή μη, θα λάβει υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη.

Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με εκείνη που προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών για τη συνταξιοδότηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αναμένεται να ”ξεπαγώσει” δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις, παρέχοντας παράλληλα ένα ποσό, κατ΄ελάχιστον 360 ευρώ, έναντι της σύνταξης, καταρχάς υπό τη μορφή της προκαταβολής και, έπειτα με τη μορφή της προσωρινής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται ενιαίο όριο οφειλών για όλους τους επαγγελματίες (τόσο του τέως ΟΑΕΕ, όσο και του τέως ΕΤΑΑ) στα 20.000 ευρώ και μάλιστα, χωρίς σ΄αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις. Δηλαδή, θα λαμβάνεται υπόψην μόνο το ύψος της κύριας οφειλής.

Ταυτόχρονα για τους αγρότες, το όριο οφειλών -χωρίς προσαυξήσεις– θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ που είναι έως σήμερα, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πηγή: patrastimes.gr