Εναλλακτικά σενάρια υποχρεωτικότητας εξετάζει η κυβέρνηση, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με ηλικιακά κριτήρια, καθώς άτομα άνω των 50-55 ετών που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν με κορωνοϊό.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο τεσσάρων σημείων ώστε το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τα «κενά» όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και θα τεθούν σε αναστολή.

Την ίδια στιγμή την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση. Πρώτος το χορό άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης που έθεσε θέμα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας το Σάββατο: «Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».
Παράλληλα η κυβέρνηση εκπονεί και σχέδιο εμβολιασμού των μαθητών με σενάρια ακόμα και για παιδιά 5 μέχρι 12 ετών.

Πηγή: patrastimes.gr