Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε ανακοίνωση του γνωστοποιεί ότι σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην απώλεια του Μέγιστου Καλλιτέχνη θα υποστείλει τις σημαίες του κλείνοντας στην καρδιά το ορόσημο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Έφυγε»  ο Μεγάλος Μίκης μας. Η Ελλάδα του  «Είμαστε δυό, είμαστε τρείς/ είμαστε χίλιοι δεκατρείς/ καβάλα πάμε στον καιρό» στίχοι που μελοποίησε αριστουργηματικά σαν εγερτήριο εμβατηριακό σάλπισμα και μπορεί να τους αποδοθούν ποικίλες ερμηνείες, υποκλίνεται  στον Μεγάλο συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Σε αυτόν τον Μεγάλο Καλλιτέχνη, Άνθρωπο, Αγωνιστή όλων των καιρών υποκλίνεται όλος ο κόσμος. Γιατί ο Μίκης από μόνος ήταν ένας κόσμος.

Ρίγη συγκίνησης σε κάθε σπιθαμή τούτης της ελληνικής γης που πότισε με το μεγαλείο του και ανάστησε τη συνείδηση και το θάρρος των ανθρώπων της σε δύσκολους καιρούς, διαπερνούν και συνταράσσουν όλους μας. Ο καλλιτεχνικός ογκόλιθος που η μουσική του πλάτυνε τον κόσμο της μουσικής και μπόλιασε τις ψυχές των ανθρώπων  όλου του κόσμου δεν αναγνωρίζει  σε αυτόν μόνον το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος αλλά την μοναδικότητα μιας παγκόσμιας Ψυχής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του. Ετών 96. Τα 96 χρόνια της ζωής του τα έζησε…συγκλονιστικά. Πότε αγκαλιά με τον θάνατο, πότε με την συγκίνηση και τον παλμό της έμπνευσης και πότε με μεγαλείο της συγκλονιστικής δημιουργίας. Τα έζησε όλα:  διώξεις, εξορίες πολιτικοκοινωνικούς αγώνες, έρωτες, επιτυχία, φιλίες, κι άλλους αγώνες, αναγνώριση, αμφισβήτηση, παγκόσμια καταξίωση, διακρίσεις…

Βασανίστηκε στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στην δικτατορία… Δεν λύγισε ποτέ. Τράνεψε από την λατρεία των ανθρώπων. Και τώρα δεν έφυγε.. Το υλικό του ομοίωμα μόνο χάθηκε…

Γιατί ζει στις καρδιές όλου του κόσμου μέσα από τους ήχους της μοναδικής μουσικής του. Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί, αγωνιστές και άνθρωποι δεν πεθαίνουν. Γίνονται φάροι, όνειρο, εγερμένη συνείδηση, ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο. Και ο Μίκης είναι όλα μαζί. Είναι το μνημείο της μουσικής δημιουργίας, είναι ο φάρος για τους αγώνες δικαίου, ο μπροστάρης  της καρδιάς της Ελλάδας και του κόσμου.

Πηγή: patrastimes.gr