Η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι αμφισβήτησε τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει να δώσει λόγο το σαουδαραβικό βασίλειο, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Για να τιμήσει την επέτειο, η Χατιτζέ Τζενγκίζ πήγε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία του βασιλείου και ολονυχτία κοντά στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου αποκάλυψε πορτρέτο του Κασόγκι φτιαγμένο από αποκόμματα εφημερίδων.

Δήλωσε αποθαρρυμένη για το γεγονός ότι μόλις μερικές ημέρες πριν από την επέτειο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό επίσης στις ΗΠΑ με τα αρχικά του, MbS. Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη, ο MbS είχε «επικυρώσει» τη δολοφονία του δημοσιογράφου το 2018 μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο MbS μου πήρε τον Τζαμάλ, τον πήρε από μένα κι από όλο τον κόσμο. Θα φροντίσετε να λογοδοτήσει ή θα ανταμείψετε αυτούς τους δολοφόνους;», πέταξε η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στην οποία κάλεσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πριν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ότι θα φρόντιζε να «πληρώσουν» οι σαουδάραβες ηγέτες που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και ότι θα τους αντιμετώπιζε σαν «παρίες».

Αλλά παραδόξως η κυβέρνηση του δεν επέβαλε ουδεμία κύρωση στον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για να αποφευχθεί η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το πετρελαιοπαραγωγικό κράτος του κόσμου, που παραμένει εταίρος-κλειδί της Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λογαριάζει στο Ριάντ ιδίως για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο οι σαουδαραβικές δυνάμεις επενέβησαν το 2015 επικεφαλής συμμαχίας κυρίως αραβικών χωρών για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Πηγή: patrastimes.gr