Με δελτίο τύπου ο φοιτητικός σύλλογος βιολογικού Πατρών επισημαίνει ότι το κλείσιμο των σχολών και η αποκλειστική τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια της χώρας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στα εργαστήρια του Βιολογικού Πατρών και ζητά την δια ζώσης πραγματοποίηση όλων των εργαστηρίων με την εξής ανακοίνωση:

Μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πήρε την εσπευσμένη απόφαση για το οριζόντιο κλείσιμο των σχολών και την αποκλειστική τηλεκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστήμια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παύση των εργαστηρίων μας το οποία μέχρι τώρα γινόταν με πλήρη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Αυτό αφαιρεί τεράστιο κομμάτι της γνώσης και των δεξιοτήτων που λαμβάνουμε και οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας μέσω της αποσύνδεσης θεωρίας και πράξης.

Στις 2/11 ως Φοιτητικός Σύλλογος Bιολογικού Πατρών , απευθυνθήκαμε στην πρυτανεία για το παραπάνω ζήτημα για να πάρουμε κάποια απάντηση στο παραπάνω ζήτημα. Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση καθώς η πρυτανεία διατηρώντας μια ουδέτερη στάση μετέφερε την ευθύνη στα τμήματα. Μας είπαν ότι η πραγματοποίηση ή αναπλήρωση των εργαστηρίων είναι στην δικαιοδοσία των καθηγητών του κάθε μαθήματος.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως τα τμήματα είναι δεσμευμένα από την σφοδρή υποχρηματοδότηση η οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν αφήνει σχεδόν καθόλου περιθώρια για την δια ζώσης αναπλήρωση των χαμένων εργαστηρίων. Για τα ελληνικά πανεπιστήμια η υποχρηματοδότηση αποτελεί μια πάγια κατάσταση λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων κυβερνήσεων και τώρα μέσα στην πανδημία βλέπουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην ανεπαρκή κρατική μέριμνα για την παιδεία και υγεία.
Στην κατάσταση αυτή φαντάζει παράλογη η στάση της κυβέρνησης που κρατάει τα σχολεία ανοιχτά με 25 μαθητές ανά τμήμα την ίδια στιγμή που θεωρεί τα πανεπιστήμια εστία μόλυνσης και τους φοιτητές ανεύθυνους νεολαίους. Γνωρίζουμε πως τα εργαστήρια ως τώρα πραγματοποιούνταν με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας!

· Διεκδικούμε δια ζώσης πραγματοποίηση όλων των εργαστηρίων που θα χαθούν όταν και εφόσον αυτό θα είναι υγειονομικά εφικτό
· Να μην χαθεί η πρακτική γνώση από τα πτυχία μας
· Δεν μας αρκεί η τηλεκπαίδευση και είμαστε ενάντια στην μονιμοποίηση της
· Απαιτούμε αναβάθμιση των σπουδών μας και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
· Απαιτούμε πρόσληψη και μονιμοποίηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού
Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης για από κοινού πάλη για παιδεία στο ύψος των αναγκών μας!

Πηγή: patrastimes.gr